News55

Visst är det skönt att inte vara missnöjd med hur skattepengar används!

Artikelbild
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 apr. 2016

Visst händer det rätt som det är att vi muttrar. Fnyser. Gnäller. Blir riktigt irriterade, faktiskt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Och anledningen är användningen av offentliga medel, helt enkelt hur pengarna vi betalar i skatt tas i bruk. Det förmodas vara till det allmännas bästa, men – förlåt oss, kära politiker – vi uppfattar det inte alltid så. Så här års inträffar dock undantaget. Vi ser alldeles tydligt hur många sköna kronor har disponerats och vi känner att vi mår SÅ bra av det!

      LÄS MER: Löfvens brev till 11-åring som ifrågasätter kungens pengar

Varje svensk stad med självaktning vill vara vacker, locka till besök, få folk att ta fram kameran och sprida budskapet om hur trivsam staden är. Det sker bland annat med hjälp av blommor och grönt i väl uttänkta planteringar, med kombinationer av färger och växter som smeker ögat, får oss att stanna till, ta ett extra andetag, känna doften som sipprar genom bensinångorna.

Stockholm är naturligtvis inget undantag. I år satsas 7,2 miljoner kronor på den blommiga och gröna skönhetsfaktorn. Därför ser vi just nu en svindlande krokusbacke ovanför Eriksdalsbadet vid Skanstull. Floras kulle verkar leva upp till sitt namn av gammal vana. Många påskliljor och tulpaner övervintrar, förstås. De är på väg upp längs Ringvägen, vid Lindhagens plan, längs Djurgårdskanalen.

Men närmare en kvarts miljon nya lökar planteras ut runt om tillsammans med andra plantor. Först ut är förstås penséerna, som är frosttåliga. De hamnar i stora rabatter och 685 rejäla urnor på 200 platser, väl spridda i staden.

      LÄS MER: Årets första gubbar under klubban

Arbetet tar ett par veckor och medborgarna kan följa det på nära håll. Det som denna gång är målet är att få oss att se en sommaräng, meddelar trafikkontoret. Tretton arter ska samsas på de konstgjorda ängarna. Där ska finnas violer, hyacinter, narcisser, tulpaner och grässorter samt alunrot, och färgskalan går från citrongult till blålila. Växterna är valda så att blomningstiden ska vara länge.

Tack och lov är inte sommarblommorna något som bara stockholmarna och huvudstadens besökare kan glädja sig åt, fast det är förstås här som den största möjliga ”publiken” finns. Men också andra städer och kommuner gräver i kassakistan och tar av allmänna medel till allmän njutning. Man måste inte vara professor i psykologi för att räkna ut, att skönhetsupplevelser leder till ett välmående som lönar sig på sikt.

ANNONS

7,2 miljoner kan låta mycket. Men jag tror att det är väl investerade pengar när skatten blommar i rabatten.

Visst är det skönt att inte vara ett skvatt missnöjd!

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS