A-
A+

Äntligen har Nordirland en regering på plats

Nordirlands nya ledare, Sinn Féins biträdande partiledare Michelle O'Neill, inne i parlamentet.
Nordirlands nya ledare, Sinn Féins biträdande partiledare Michelle O'Neill, inne i parlamentet.
StorbritannienTT

Två års politiskt vakuum är över. De folkvalda i det nordirländska parlamentet har samlats och valt en talman. Samtidigt får Nordirland för första gången en irländsk nationalist som ledare.

Sinn Féins biträdande partiledare Michelle O'Neill har formellt utsetts till Nordirlands försteminister, 20 månader efter att hon valts av folket.

I sitt öppningsanförande i parlamentet stormont tryckte O'Neill på samarbete och konstaterade att det är upp till politikerna att skapa framtidshopp och möjligheter.

Det här är ett parlament för alla, katoliker, protestanter och oliktänkande, sade hon och uppmanade alla att lämna bakom sig de blodiga årtionden av motsättningar som präglat Nordirland.

Sörjer alla liv

Långfredagsavtalet 1998 satte punkt för den långa och blodiga konflikten, och skapade dagens maktdelningsprincip. Motsättningarna har dock inte raderats ut, och många sår lever kvar.

Jag sörjer alla liv som förlorades under konflikten. Utan undantag, sade sade O'Neill enligt BBC.
Det förflutna kan inte göras ogjort, men vi kan bygga en bättre framtid. Låt oss ge dagens unga generation det de förtjänar.

Två års kris

Krisen inleddes på dagen två år sedan, när försteminister Paul Givan från Demokratiska unionistpartiet (DUP) avgick i protest mot brexitavtalet och den känsliga frågan om gränsen mellan Nordirland och EU-landet Irland.

I de nyval som sedan hölls i maj 2022 blev Sinn Féin för första gången största parti. DUP har vägrat att delta i det kompromissfyllda styret sedan dess, men i veckan nådde DUP en överenskommelse med regeringen i London, som innebar att parlamentet åter kan samlas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.