A-
A+

C säger nej till M:s lockbete

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar ett landsbygdspaket och ett erbjudande till Centerpartiet.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar ett landsbygdspaket och ett erbjudande till Centerpartiet.
PolitikTT

Moderaterna lovar Centern ett landsbygdspaket för att få regeringsmakten. I utbyte måste C släppa fram Moderatledaren som statsminister.

Men C nobbar inviten.

Annons

Annons

M-ledaren Ulf Kristersson har på uppdrag av riksdagens talman påbörjat sonderingarna för att försöka bilda en borgerlig regering.

Centerns stöd är nyckeln till att Kristersson kan accepteras av riksdagen. På onsdagen skickade M ett erbjudande till C i form av ett landsbygdspaket – där innehållet helt och hållet består av centerpartistiska hjärtefrågor.

Vi lovar Centern att genomföra detta om de släpper fram en borgerlig regering med Ulf Kristersson som statsminister, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Centerpartiet välkomnar förslagen i sak, men säger ändå nej tack med hänvisning till att Ulf Kristerssons borgerliga regering skulle bli beroende av Sverigedemokraterna.

Regeringsfrågan är helt beroende av vilka partier Moderaterna tänker sig att samarbeta med, säger C:s gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson till TT.
Men vi är glatt överraskade av att Moderaterna plötsligt börjar intressera sig för landsbygdsfrågor och byter fot i ett antal frågor där de tidigare har varit motståndare.

Hellre Alliansen + MP

För Centerpartiets del är problemet M:s val av regeringsunderlag.

Om de till exempel skulle se en lösning med allianspartierna plus Miljöpartiet skulle det vara väldigt intressant för oss, säger Jonsson.

Landsbygdspaketet innehåller bland annat förslag om att regioner i Norrland ska få behålla en del av vinsten från vind- och vattenkraft genom en regional fastighetsskatt på kraftverk.

Andra punkter är löften om ökad polistäthet i glesbygd, ett mer flexibelt strandskydd och att slå vakt om den privata äganderätten till skogen.

Det här kommer aldrig en vänsterregering att leverera, säger Svantesson.

Annons

Annons

Rapport på fredag

M-ledaren ska avlägga rapport till riksdagens talman på fredag om hur sonderingarna för en borgerlig regering har gått. En statsministeromröstning om Kristersson kan komma att hållas på måndag.

Om partierna röstar som de hittills har sagt väntas en röst saknas för att Kristersson ska släppas fram. Därför är det viktigt för M-ledaren att få C att acceptera honom – eller åtminstone en eller flera C-ledamöter.

Svantesson uppger att C bara behöver lägga ned sin röst och trycka på gul knapp för att släppa fram Kristersson som statsminister.

Man kan trycka gult för Ulf Kristersson. Man behöver inte själv prata eller förhandla med SD, säger hon.

Samtal med SD

M kommer däremot att "föra samtal" med SD.

Vi pratar med alla partier och kommer att föra samtal med SD. Självklart, säger Svantesson.

Moderaterna vill inte säga vilka Kristersson har samtalat med under onsdagen. Men Liberalernas Nyamko Sabuni kom på förmiddagen till riksdagsbyggnaden där M har sitt kansli.

Sabuni har sagt till riksdagens talman att L främst vill se en borgerlig regering. Partiets linje är att man kan stödja en liberal och borgerlig regering, även om den är beroende av SD:s stöd.

Men frågan är känslig inom L och flera framträdande liberaler vill se "röda linjer" som ett borgerligt samarbete med SD inte får överskrida.

Dokument tas fram

Liberalernas gruppledare i riksdagen Johan Pehrson uppger att L vill se ett underlag från Kristersson om vilken politik hans eventuella regering kommer att föra. Det behövs för att L ska kunna ta ställning till hur de ska rösta i en eventuell statsministeromröstning på måndag.

Vi måste vara överens om vad vi ska göra, säger Pehrson.
Nu har vi inte så många dagar på oss, men å andra sidan vet vi ju hur alla tycker. Man måste ge och ta och så får man se till att det är ett fokus man står bakom.

Han bedömer att man inte kommer att hinna ta fram ett "fullödigt dokument".

Flera hjärtefrågor

Pehrson påpekar dock att det finns många "lågt hängande frukter" som man snabbt kan enas om, framförallt punkter i det gamla januariavtalet som inte har hunnit genomföras. Till exempel ordning och reda i skolan, fortsatt reform av arbetsförmedlingen och genomförandet av ändringar i arbetsrätten.

Bland L:s hjärtefrågor finns också integration och brottsbekämpning.

Även SD vill se ett dokument över vilken politik en borgerlig regering tänker föra för att ge sitt stöd.

Vid en presskonferens i april uppgav SD-ledaren Jimmie Åkesson att det är nödvändigt med en "handlingsplan" som täcker områden som pensioner, rättspolitik, migrationspolitik, integration och kunskapsförmedling i skolan.

Åkesson har också uppgett att han vill ha inflytande i proportion till SD:s storlek.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!