A-
A+

Dom nära i processen mot Israel

Internationella domstolen (ICJ) i Haag under första dagens överläggningar i folkmordsprocessen mot Israel, den 12 januari.
Internationella domstolen (ICJ) i Haag under första dagens överläggningar i folkmordsprocessen mot Israel, den 12 januari.
MellanösternTT-AFP

Internationella domstolen (ICJ) i Haag kommer på fredag att ge ett preliminärt utslag i den rättsprocess där Israel anklagas för folkmord i Gaza. Israel förnekar bestämt anklagelserna.

Om Israels anses vara skyldigt skulle domstolen kunna beordra landet att avsluta sin militära offensiv i Gaza.

Processen kom efter att Sydafrikas regering i december anklagat Israel för folkmordsliknande agerande mot Gaza, efter krigsutbrottet som kom efter palestinska Hamas blodiga attack i Israel den 7 oktober. Sydafrika anför att Israels krigföring är ett brott mot den internationella folkmordskonventionen, som antogs av FN 1948.

ICJ:s beslut kan inte överklagas, men det är inte alltid länder följer dess domar. ICJ har exempelvis beordrat Ryssland att stoppa invasionen av Ukraina, vilket inte har hörsammats.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har redan antytt att han inte känner sig bunden vid en fällande dom.

Fredagens dom är ett interimistiskt utslag som svar på Sydafrikas krav på ett stopp för Israels offensiv. Rättsprocessen i ICJ kan pågå under flera år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.