A-
A+

Duon om guldfyndet: Trodde det var ett skämt

Humortrion JLC består av Lucas Simonsson, Carl Déman och Jonas Fagerström (som inte är med i fastighetsbolaget). Arkivbild.
Humortrion JLC består av Lucas Simonsson, Carl Déman och Jonas Fagerström (som inte är med i fastighetsbolaget). Arkivbild.
BrottTT

När huset skulle renoveras hittade hantverkarna kilovis med guld och platina på vinden.

Nu uttalar sig Youtubestjärnorna Carl Déman och Lucas Simonsson om mångmiljonfyndet i deras hus.

Jag trodde att det var ett skämt först, säger Déman.

På vinden i det nyköpta huset fanns guldtackor och platina som är värda mer än själva huset, vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera om.

Nu pågår en rättslig strid där minst fyra olika parter hävdar att de har rätt till guldet.

Det är ett unikt fall. Vi har ibland att göra med ganska stora summor, men ofta är det penningsummor eller dyra klockor och liknande som är föremål för beslag. Så det här är ett väldigt speciellt fall, säger Robert Eneljung, rådman vid Göteborgs tingsrätt, till TT.

Carl Déman och Lucas Simonsson, kända från humorgruppen JLC, planerar via bolaget Didder och Dadder AB, att förvalta fastigheter.

Bolaget har därför köpt en fastighet i Mölndal för 7,8 miljoner kronor.

Samtidigt är fyndet som gjordes i ett dolt utrymme på vinden – enligt GP handlar det om tio kilo guld och fyra kilo platina – värt cirka 11 miljoner.

Ringde kollsamtal

Det kom som en chock, berättar duon i JLC:s podd "Mellan himmel och jord".

Polisen sade bara "jag förstår att du inte tror på det här" och att jag kunde göra ett motsamtal, jag har för mig att det heter så. Jag ringde till poliskontoret och fick det då bekräftat, att det var en polis som hade ringt. Jag trodde inte på det innan det, säger Carl Déman.

Frågan är nu vem guldet och platinan tillhör.

Utöver JLC-duon och den tidigare fastighetsägaren tycker även hantverkarna som gjorde fyndet att de har rätt till det upphittade. Dessutom finns ett dödsbo inblandat.

Det media har skrivit är att vi säger att vi har rätt till det, men vi har aldrig yttrat oss om det, att det här är vårt, säger Lucas Simonsson i podden.

"Har ett skimmer"

Hantverkarna lämnade över sitt fynd till polisen, som beslagtog ädelmetallerna.

Göteborgs tingsrätt ska till att börja med avgöra om beslaget ska hävas eller inte. I första läget prövas alltså inte vem som har rätt till fyndet.

Om det blir en civilprocess av det kommer det nog att vara flera turer innan vi får ett tydligt svar på detta, säger Robert Eneljung på Göteborgs tingsrätt.
Guld har ju ett skimmer över sig, både bokstavligt och bildligt talat, som gör att det kan bli extra intressant. Men det finns ju en juridisk verklighet bakom det här också.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.