A-
A+

Familjeliv på andra sidan Auschwitz mur

Med förintelselägret Auschwitz på andra sidan muren lever Hedwig Höss (Sandra Hüller) familjeliv med sina barn i 'The zone of interest'. Pressbild.
Med förintelselägret Auschwitz på andra sidan muren lever Hedwig Höss (Sandra Hüller) familjeliv med sina barn i "The zone of interest". Pressbild.
NöjeTT

De lever stilla familjeliv medan flera miljoner judar gasas ihjäl på andra sidan muren.

Nu får den hyllade filmen "The zone of interest" svensk biopremiär.

Jag kände ett ansvar som tyska för den här rollen, säger skådespelaren Sandra Hüller.

Den brittiske regissören Jonathan Glazer omgiven av skådespelarna Christian Friedel och Sandra Hüller på filmfestivalen i Cannes där 'The zone of interest' fick stora jurypriset i fjol. Arkivbild.
Den brittiske regissören Jonathan Glazer omgiven av skådespelarna Christian Friedel och Sandra Hüller på filmfestivalen i Cannes där "The zone of interest" fick stora jurypriset i fjol. Arkivbild.
Rudolf Höss var kommendant för förintelselägret Auschwitz där flera miljoner judar mördades. Arkivbild.
Rudolf Höss var kommendant för förintelselägret Auschwitz där flera miljoner judar mördades. Arkivbild.

Toppnazisten Rudolf Höss och hans fru Hedwig bodde med sina barn i ett vackert hus med en välskött trädgård, där familjen kopplade av när pappa inte var på jobbet – som kommendant för förintelselägret Auschwitz på andra sidan muren.

Den ofattbara historien om det stora brottet mot mänskligheten samtidigt som det triviala vardagslivet pågår väckte stor uppmärksamhet vid världspremiären på filmfestivalen i Cannes och är nu nominerad till fem Oscarsstatyetter.

Fick rysningar

Den brittiske regissören Jonathan Glazer bestämde sig för att berätta historien om Rudolf och Hedwig Höss efter att ha besökt Auschwitz.

Jag fick rysningar när jag förstod hur nära det var mellan huset de bodde i och muren till lägret. Det är som en symbol för hur vi kan dela in våra liv i fack och tänka bort hemskheter när det passar oss.

Efter krigsslutet sökte de allierade upp personalen som arbetat för familjen Höss, vilka kunde ge vittnesmål om hur deras liv såg ut. Bland annat om ett gräl när Rudolf Höss fått veta att han skulle förflyttas från Auschwitz.

Trädgårdsmästaren berättade att han hörde Hedwig och Rudolf Höss gräla i huset och hur arg hon blev över att allt de hade byggt upp där nu skulle gå förlorat, berättar Jonathan Glazer.
"De får bära ut mig härifrån", utbrast Hedwig Höss om att behöva lämna Auschwitz. Det är på något sätt det centrala i hela berättelsen.

Dån från ugnarna

Under hela filmen ligger som ett dovt muller på ljudspåret, ljudet från brännugnarna som eldar upp de ihjälgasade offren.

Den tyska skådespelaren Sandra Hüller spelar Hedwig Höss i filmen. Hon har hyllats för sin insats. Skådespelare vill ofta hitta något att knyta an till hos den de gestaltar. Här var det svårt och som tyska kände hon stort ansvar för rollen.

Jag kunde aldrig känna mig nära henne. Det finns inga sätt att göra det här på rätt sätt, utan att närma sig det på ett så respektfullt sätt som möjligt.

Jonathan Glazer vill med "The zone of interest" påminna om vad människan är kapabel till.

Det stora brottet är att människor gjorde det här mot andra människor. Det är bekvämt att distansera oss från dem, för att vi tror att vi aldrig skulle göra något sådant. Men jag tror inte vi kan vara säkra på det.

Filmen har premiär 9/2.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.