A-
A+

Första människan har fått Musks hjärnimplantat

Elon Musks har gått ut på X och sagt att den första människan har fått ett chip inopererat. Arkivbild.
Elon Musks har gått ut på X och sagt att den första människan har fått ett chip inopererat. Arkivbild.
TeknikTT

Den första människan har nu fått ett chip från Elons Musks företag Neuralink inopererat i hjärna. Det meddelar Musk själv på plattformen X.

Det var i maj förra året som Neuralink, efter flera försök, fick okej från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för att testa sina hjärnimplantat på människa.

I ett inlägg på X skriver Elon Musk att patienten mår bra och att de har kunnat registrera signaler från vissa nervceller i hjärnan. Målet med den första pilotstudien är att undersöka säkerheten, och de som får implantatet ska kunna styra ett tangentbord eller en pekare på en skärm enbart genom att tänka. På sikt har företaget sagt att tanken är att hjälpa förlamade patienter att kunna röra sig.

64 elektroder

Implantatet beskrivs som ett myntformat chip och opererades in av en robot. 64 hårfina elektroder går ut från chipet och in i hjärnbarken.

Jens Schouenborg, professor i neurofysiologi vid Lunds universitet, har under många år forskat på området. Tillsammans med sin forskargrupp och Neuronano AB har han tagit fram en ny teknik för terapeutisk hjärnstimulering. De hoppas kunna börja testa tekniken på människor inom mindre än ett år.

Han tycker att det är positivt att Elon Musk ger forskningsfältet uppmärksamhet men har svårt att säga något specifikt om det som nu har kommunicerats från Neuralink eftersom informationen företaget gett är sparsam.

Det har gått extremt kort tid (ett dygn) efter att implanteringen gjordes. Den stora utmaningen är att få stabila registreringar över lång tid. Det beror bland annat på att hjärnan kan röra sig inne i skallen vilket kan ge ostabil elektrodposition i hjärnan, säger han.

Kritik för djurförsök

Den första produkten från Neuralink kommer att heta Telepathy, skriver Elon Musk på X.

I en video som publicerades 2021 visas hur en apa spelar ett dataspel enbart genom att tänka. Musk själv har sagt att inga djur har dött under försöken men det har också kommit kraftig kritik om att det utförts onödigt många och oetiska djurförsök.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.