A-
A+

Hjälten vill ha repris i EM-semin: "Starkt minne"

Lucas Pellas på tåget mellan Hamburg och Köln.
Lucas Pellas på tåget mellan Hamburg och Köln.
HandbollKöln, TT:s utsände

EM-semifinal mot Frankrike. Det låter som ljuv musik för Lucas Pellas, en av de stora hjältarna för två år sedan.

Ett av mina starkaste handbollsminnen hittills i karriären, säger stockholmaren.

Lucas Pellas har gjort 24 mål hittills i EM, varav tio på straff.
Lucas Pellas har gjort 24 mål hittills i EM, varav tio på straff.

Lucas Pellas står i restaurangvagnen och snackar, på tåget som ska ta Sveriges landslag till medaljmatcherna i Köln. Tåget lämnade Hamburg i tid på onsdagsmorgonen, allt rullar på som det ska.

Lika smidig var inte resan till EM-semifinalen i Budapest för två år sedan. Vänstersexan Pellas drabbades av covid inför EM och hamnade utanför truppen, men blixtinkallades med mindre än ett dygn till semin när Hampus Wanne satt i coronakarantän.

Problemet var bara att Pellas befann sig i Frankrike och spelade en träningsturnering med Montpellier. Utan att ha passet med sig.

Min tjej fick åka nattbuss från Montpellier till Lyons flygplats med passet. Hon kom väl fram två minuter innan incheckningsdisken stängde och kom springandes med passet i högsta hugg medan jag stod där och svettades, har Pellas tidigare berättat för TT.

"Extra gött"

Nu skrattar han åt minnet, som slutade med seger och sju semifinalmål av Pellas:

Jag sov ingenting på natten, reste hela dagen, sov några timmar och sedan rätt in i en semifinal. Det är ett otroligt starkt minne att få göra en så bra match. Och speciellt att göra det mot Frankrike, det är lite extra gött att göra bra matcher mot dem.

Han lämnade Lugi för Montpellier 2020 och sedan dess har det blivit en januaritradition för landslaget att möta Frankrike i en stor semifinal. Blågula segrar i VM 2021 och EM 2022 följdes av en förlust i VM i fjol.

De gånger jag har kommit hem som segrare har det varit lite extra skönt att komma in i omklädningsrummet. De är väldigt snabba att påpeka när de har vunnit, men de är väldigt tysta när de har förlorat, säger Pellas, som menar att fransmännen har den största pressen på sig i Köln på fredag kväll.
Ja, men det tycker jag nog. Vi har vunnit två av tre semifinaler och har också press på oss, men inte på samma sätt. Kollar man på de individuella kvalitéerna borde Frankrike absolut ses som favoriter. Och varenda gång de åker på ett mästerskap förväntas de komma hem med ett guld.

Möte efter storförlusten

För Sverige handlar det om att snabbt som ögat borsta av sig den undermåliga insatsen som avslutade mellanrundan i Hamburg. 23–33 i den visserligen betydelselösa matchen mot Norge var ett lågvattenmärke.

Sent på kvällen, när tisdagen blev onsdag, hade landslaget ett viktigt snack på hotellet inför fortsättningen av EM.

Vi hade ett möte för att stänga den matchen och alla fick säga vad man kände och tyckte, om man hade något på hjärtat. Det är klart att vi har haft semifinalen mot Frankrike i huvudet några dagar och det är nog omöjligt som människa att inte blicka fram mot en sådan stormatch, säger Pellas.
Sedan är det ingen ursäkt för att förlora med tio bollar. Så som vi uppträdde i går är inte okej, det känner vi alla. Men nu är det fredag som gäller, då ska vi slå Frankrike.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.