A-
A+

ICJ avslår flera anklagelser mot Ryssland

Beläget i Fredspalatset i Haag i Nederländerna hanterar Internationella domstolen (ICJ) dispyter mellan olika länder. Arkivbild.
Beläget i Fredspalatset i Haag i Nederländerna hanterar Internationella domstolen (ICJ) dispyter mellan olika länder. Arkivbild.
UkrainaTT-AP-AFP

Internationella domstolen i Haag (ICJ) avslår stora delar av ett fall där Ukraina bland annat anklagat Ryssland för att finansiera terrorism i östra Ukraina.

Ukraina drog Ryssland inför rätta 2017 med anklagelser om att landet har brutit mot FN:s konvention om finansiering av terrorism genom att leverera vapen och pengar till ryskstödda separatister i östra Ukraina, samt diskriminering efter landets illegala annektering av Krim 2014.

ICJ avslår Kievs krav på att Moskva ska kompensera alla civila som drabbats av konflikten och även offer i samband med nedskjutningen av Malaysia Airlines flight MH17, som 2014 krävde 298 människors liv.

Domstolen finner däremot att Ryssland gjort sig skyldigt till brott mot FN:s fördrag mot terrorism, eftersom ryska myndigheter misslyckats med att vidta åtgärder för att utreda om ekonomiskt stöd gått till personer misstänkta för överträdelser i östra Ukraina.

Ryssland har inte heller vidtagit tillräckliga åtgärder för att möjliggöra undervisning i ukrainska på ockuperade Krimhalvön, fastslår ICJ.

De beslut som ICJ:s domare fattar är slutgiltiga och kan inte överklagas. Däremot är det inte säkert att de upprätthålls – ICJ beordrade nämligen redan i mars 2022 att Ryssland omedelbart måste upphöra sina militära handlingar i Ukraina, något som Moskva struntat i.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.