A-
A+

Känslosamt när Svennis hyllades på Idrottsgalan

Sven-Göran 'Svennis' Eriksson hyllades på Idrottsgalan.
Sven-Göran "Svennis" Eriksson hyllades på Idrottsgalan.
FotbollTT

Videohälsningar, stående ovationer och massor av känslor.

Sven-Göran Eriksson hyllades stort på Idrottsgalan.

Ni får mig att gråta, säger den svenske tränarlegendaren från scenen.

Sven-Göran Eriksson och Björn Ferry.
Sven-Göran Eriksson och Björn Ferry.
'Svennis.'
"Svennis."

"Svennis" berättade i Söndagsintervjun i P1 att han drabbats av cancer och att han "i bästa fall har ett år kvar att leva". På måndagen närvarade han på Idrottsgalan och satt vid honnörsbordet.

Svennis fick under galans gång videohälsningar från fotbollsprofilerna Torbjörn Nilsson, Jonas Thern, Gareth Southgate, John Terry och Wayne Rooney.

Känslosamt för flera

Hyllningarna och de varma applåderna ville aldrig ta slut och många som befann sig på Friends arena i Solna var tårögda. Inte konstigt, med tanke på vad "Svennis" betytt för svensk fotboll och svensk idrott i stort. Kvällens ögonblick var när han klev upp på scenen för att dela ut priset till årets ledare. Stadigt steg han upp, stannade lite, såg sig omkring och försökte sedan ta in hyllningarna.

Jättestort tack till alla. Jag tror inte jag förtjänar all beröm, men tack ska ni ha. Ha en fortsatt trevlig kväll. Tack för allt, säger Sven-Göran Eriksson samtidigt som han kämpade för att hålla tillbaka tårarna.

Efteråt berättade Svennis hur det var att kliva upp på scenen:

Givetvis väldigt stort. Idrotts-Sverige är här. Rörande, vackert. Det var väldigt, väldigt tacksamt, säger han.

Flera profiler har under galan hyllat honom. Lars Lagerbäck, tidigare svensk förbundskapten i fotboll, säger till TT:

Han har betytt fantastiskt mycket. Han tillhörde ju den här generationen som kom fram efter Bob (Houghton) och Roy (Hodgson) och har gjort ett otroligt bra jobb som tränare var han än har varit. Ser man till internationella uppdrag är han den som har satt Sverige mest på kartan inom fotbollen, tillsammans med Lennart Johansson möjligtvis.

"Gjort avtryck i svensk idrottshistoria"

Thomas Ravelli, före detta landslagsmålvakt i fotboll, säger att det är "oerhört tragiskt och tråkigt" med Svennis sjukdom.

Jag har smsat till honom och fått svar också. Så jag hoppas att vi kan fira honom lite i kväll, säger han.

Friidrottslegendaren Stefan Holm, som är värmlänning precis som Svennis, säger att han tog emot beskedet med bestörtning.

Vad har han betytt för svensk idrott?

Det han gjorde med IFK Göteborg och sen internationellt med Benfica, Lazio och inte minst som engelsk förbundskapten … Att komma till fotbollens hemland och ta över det stoltaste som de har. Han har gjort ett avtryck i svensk idrottshistoria och i världens idrottshistoria, säger Holm.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.