A-
A+

Kommuner i norr mot strömmen – satsar på kultur

Nordiska Kammarorkestern blir en orkester på heltid – en av många satsningar på kulturen i Norrland. Pressbild.
Nordiska Kammarorkestern blir en orkester på heltid – en av många satsningar på kulturen i Norrland. Pressbild.
KulturTT

I tider då kulturen får stå tillbaka på många håll satsar flera Norrlandskommuner tvärtom extra medel. I Luleå, Sundsvall och Skellefteå lyfts kulturen fram som en grundbult när städerna ska växa.

Marie Wallstén, enhetschef för Konst, scen och möten i Luleå kommun. Pressbild.
Marie Wallstén, enhetschef för Konst, scen och möten i Luleå kommun. Pressbild.

Kulturgaranti för alla skolbarn, mer offentlig konst och innovationer för att stärka samarbetet mellan kultur och näringsliv. Det är några av de nya satsningar som Luleå kommun gör när staden ska växa i och med den så kallade gröna omställningen, där industrin byggs ut för ett fossilfritt samhälle.

Det vore väldigt dumt att skära på kulturen eftersom vi vet att det är en viktig del i varför människor bor kvar eller väljer att flytta till en stad, säger Marie Wallstén, enhetschef för Konst, scen och möten i Luleå kommun.

Enligt henne är även kommunpolitiker inom andra ämnesområden eniga om att kulturen bör vara med i centrum för diskussioner om Luleås framtid. Kulturbudgeten utökas med sju miljoner, vilket inte är mycket pengar i jämförelse med till exempel vägröjning, framhåller Marie Wallstén.

Men i kultursammanhang får man väldigt mycket utväxling för pengarna och det berikar staden så mycket med ett levande kulturliv.

Satsar på barnens rätt

Luleå erbjuder gratis kulturskola och den nya kulturgarantin som införs i skolan omfattar alla från fyra till sexton år. Den garanterar minst en kulturupplevelse per årskurs och förhoppningen är att alla elever ska få ta del av samma utbud.

Inte bara om du har en lärare som är engagerad eller en skola som ligger nära, säger Marie Wallstén.

Även Skellefteå ökar sin kulturbudget med sju miljoner. Och när Sundsvall expanderar görs bland annat Nordiska Kammarorkestern till en orkester på heltid till 2027. Kommunen ger också fem miljoner kronor om året mellan 2025 och 2028 till en kultur- och idrottsfond som ska främja nya idéer.

Vi vill stärka de kulturella och kreativa näringarna, det har ett egenvärde men det gör också Sundsvall mer attraktivt för både befintliga och kommande invånare. Vi behöver också bygga på de styrkor vi har, och en av dem är Nordiska Kammarorkestern, säger Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande.

"En ideologisk fråga"

Niklas Säwén förstår att det finns kommuner som har svårt att satsa på kulturen i dagens tuffa ekonomiska läge.

Det är en skillnad mot det man gör i Norrköping där man aktivt pekar ut kulturen som ett särintresse, i min värld blir det en ideologisk fråga. Men framför allt är jag orolig över att staten inte tar tillräckligt stort ansvar, och inte räknar upp anslagen i den takt som krävs.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.