A-
A+

Planerade sprängningar – fem män åtalas

'Att bomberna inte exploderat i flera fall har berott på tillfälliga omständigheter', skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Arkivbild.
"Att bomberna inte exploderat i flera fall har berott på tillfälliga omständigheter", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Arkivbild.
BrottTT

Fem män åtalas för ett flertal planerade och en utförd sprängning i Norrköping under 2023.

Åtalet bygger på fyra fall av brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och fyra fall av allmänfarlig ödeläggelse.

I ett av fallen om allmänfarlig ödeläggelse har en bomb exploderat. Övriga fall rubriceras som förberedelse- eller försöksbrott beroende på hur långt de åtalade hade kommit i sin avsikt att använda bomberna.

"Att bomberna inte exploderat i flera fall har berott på tillfälliga omständigheter", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Viktig bevisning som fingeravtryck och dna från dem som hanterat en bomb förstörs av naturliga skäl ofta när bomben exploderar. Men i det här fallet har sådan bevisning kunnat säkras i samtliga fall", säger åklagaren Anna Hjorth i en kommentar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.