A-
A+

Rysk nationalist kan få långt straff

Igor Girkin (eller Strelkov, som han kallar sig) kan få ett flera år långt fängelsestraff. Arkivbild från en domstolsförhandling i Moskva i oktober förra året.
Igor Girkin (eller Strelkov, som han kallar sig) kan få ett flera år långt fängelsestraff. Arkivbild från en domstolsförhandling i Moskva i oktober förra året.
RysslandTT

Den hårdföre nationalistprofilen Igor Girkin, mer känd under sitt alias Igor Strelkov, riskerar att fängslas i flera år i Ryssland.

Åklagare yrkar på ett fängelsestraff på fyra år och elva månader, enligt oberoende ryska medier och besked från Girkins anhängare inom den politiska rörelse som han har gett upphov till inför det kommande presidentvalet.

Girkin anklagas för uppvigling till extremism. Han greps i juli förra året sedan hans kritik mot Rysslands krigföring i Ukraina hade trappats upp med kritik mot president Putin.

Den tidigare befälhavarens kritik handlade framför allt om att de ryska styrkorna inte gick tillräckligt hårt och effektivt fram i invasionen, vilket han bedöms ha fått visst medhåll om i de militära leden. Han gav också en mindre censurerad bild av ryska förluster och bakslag.

Under sin tid som fängslad och i väntan på dom har Igor Girkin aviserat sin kandidatur till presidentvalet i mars. Girkin utropade i höstas att valprocessen är en enda stor bluff och att hans kandidatur syftar till att markera mot makten.

Igor Girkin var tidigare anställd av säkerhetstjänsten FSB och förde militärt befäl vid Rysslands annektering av Krimhalvön och för styrkor i östra Ukraina i Donbasskonflikten. Han är dessutom dömd för massmord av en domstol i Nederländerna, för inblandning i nedskjutningen av passagerarflygplanet MH17 i juli 2014, där 298 människor dödades.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.