A-
A+

Skepp vände – tusentals djur fast i hettan

Får syns bakom gallren på MV Bahijah i hamnen i Fremantle på fredagen.
Får syns bakom gallren på MV Bahijah i hamnen i Fremantle på fredagen.
SjöfartTT

Nära 17 000 får och kor är instängda på ett fartyg utanför Perth på Australiens västkust.

Skeppet beordrades vända nära Röda havet av rädsla för att det skulle utsättas för attacker.

Djuren har varit ombord i nära fyra veckor, och sommartemperaturerna i Perth ligger över 40 grader.

MV Bahijah i hamnen i Fremantle.
MV Bahijah i hamnen i Fremantle.

Fartyget MV Bahijah lämnade Fremantle i sydvästra Australien den 5 januari med destination Jordanien. Ombord fanns 2 500 nötkreatur och nära 15 000 får men efter två veckor till sjöss beordrade australiska myndigheter skeppet att vända.

Rädsla för attack

Det fanns en oro för en attack från den jemenitiska Huthirörelsen i Röda havet, och MV Bahijah ligger nu åter för ankar utanför Fremantle nära Perth på Australiens västkust. Där ligger temperaturen nu under södra halvklotets sommar på över 40 grader.

Djurrättsorganisationer kräver att djuren ska lastas av, det är för trångt och värmen kan skada djuren. Exportören hävdar att djuren mår bra och företaget vill få i väg skeppet till Jordanien igen, men då via Afrikas sydspets.

Australiska myndigheter har inte bestämt vad som ska göras, men överväger enligt CNN en begäran att tillåta fartyget att lämna landet.

Kan slaktas

Australien har hårda regler för införsel av levande djur och livsmedel och djuren ombord räknas som exporterade, trots att de kommer från Australien. Om de skulle lastas av skulle det i praktiken innebära att de antingen hålls i karantän tills de kan exporteras igen eller att de slaktas.

Exporten av levande djur har kritiserats hårt i Australien och ska upphöra, men det finns ännu ingen tidtabell för när det ska ske.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.