A-
A+

Storbanker tror på första räntesänkning i maj

Räntan sänks flera gånger i år, enligt SBAB. Arkivbild.
Räntan sänks flera gånger i år, enligt SBAB. Arkivbild.
EkonomiTT

Nordea och statliga SBAB tror på räntesänkningar från och med i maj.

Nästa år kommer räntan att vara nere runt 2 procent, enligt SBAB:s prognos.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, tror att räntesänkningarna inleds i maj, och att det blir flera sänkningar i år.

"Vår bedömning är att Riksbanken sänker styrräntan fem gånger i år och att räntan därefter kommer att fortsatta att sänkas ner mot 2 procent nästa år" skriver Robert Boije i ett pressmeddelande.

Det gör att SBAB:s prognos pekar mot en boränta under 4 procent i slutet av 2024, och ytterligare någon halv procent på ett par års sikt. I dag ligger bankens listränta på drygt 5 procent.

Men det finns geopolitiska risker som gör att SBAB:s prognos kan slå fel. Oron i Mellanöstern är en av de saker som kan påverka. Det kan bli spänningar mellan Kina å ena sidan och Taiwan och USA å den andra, med anledning av valet på Taiwan nyligen och det stundande presidentvalet i USA.

"Största hotet mot kommande räntesänkningar är de nya geopolitiska risker som har blossat upp och som kan leda till nya inflationsuppgångar om de materialiseras" skriver Robert Boije.

Även storbanken Nordea kommer med en ny ränteprognos, och tror liksom SBAB på att Riksbanken kommer att sänka sin styrränta tidigare än vad som sagts tidigare. Nordea tror att inflationsmålen kommer att vara nått redan i mars, och att Riksbanken kommer att sänka sin styrränta för första gången i maj med 0,25 procentenheter.

Det gör att den boräntorna kommer att falla strax därefter, enligt Nordea. Nordeas prognos innebär att den rörliga boräntan kommer att ligga på 5,45 procent i juni och på 4,45 procent i december 2024.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.