A-
A+

"Stycket" om nya jokerrollen: "Inte helt lätt"

Andreas Nilsson utanför landslagets hotell i Hamburg.
Andreas Nilsson utanför landslagets hotell i Hamburg.
HandbollHamburg, TT:s utsände

Han är tillbaka i landslagsvärmen, men i en helt ny roll. Andreas Nilsson har tillbringat nästan hela handbolls-EM på avbytarbänken.

Det är inte helt lätt, säger "Stycket".

Andreas Nilsson har i vinter fått göra comeback i landslagströjan, för första gången sedan förbundskapten Glenn Solberg tog över Blågult.

Men den store mittsexan har, bortsett från överkörningen mot Georgien och tisdagens betydelselösa match mot Norge, mest fått sitta vid sidan under EM. Max Darj och Oscar Bergendahl är alltjämt Solbergs förstaval på linjen.

Jag har ju fått rollen att vara en liten joker och spela sju mot sex. Det är en roll som jag godkände inför turneringen när jag och Glenn snackade, poängterar Nilsson.
Sedan är det klart att man vill spela när man väl är här och adrenalinet drar i gång. Men jag försöker stötta de andra, Max och "Berget", så mycket det går.

"Inte handbollsvan"

Under de tre första matcherna i mellanrundan i Hamburg var "Stycket" på planen i totalt drygt tre minuter. I Sveriges "pissmatch" mot Norge – som Nilsson själv uttryckte det – blev det i alla fall åtta minuter och tre mål på fyra avslut.

Om sin jokerroll i offensiven, säger han:

Det är svårt. Man sitter där på bänken och även om man är inne i matchen så är man ju inte handbollsvan eller matchvan. Men det gäller att vara bra när man kommer in, det är inte mycket mer än så. Även om det inte är helt lätt att få två anfall och sedan gå ut på bänken igen.

Du önskar att ni skulle spela sju mot sex mer?

Haha, det hade varit roligt för mig förstås. Men sju mot sex är väl mer en nödlösning när det inte funkar riktigt – och ett ganska nytt vapen för oss.

Har OS-medalj

Frankrike väntar i semifinalen i Köln på fredag kväll och Andreas Nilsson är nära det som, trots 151 landskamper och tio mästerskap med Blågult, skulle bli hans blott andra mästerskapsmedalj.

"Stycket" var som 22-åring med och knep ett OS-silver i London 2012. Vid EM-silvret 2018 tackade han nej eftersom han just blivit pappa och vid både VM-silvret 2021 och EM-guldet 2022 var han petad.

Det är kul att vara tillbaka i ett landslag där det jagas medaljer, det är ingen som vill åka härifrån utan en medalj. Och jag kanske är lite extra sugen på en medalj, till och med.

I sommar flyttar Nilsson och frun – förra höjdhoppsstjärnan Ebba Jungmark – hem till Sverige. I februari väntar paret tredje barnet och nu kändes tajmingen rätt. Efter tio säsonger i ungerska storklubben Veszprem blir det framöver spel i Önnered, en övergång som offentliggjordes tidigare under EM.

Om flytten hem även innebär tack och hej till landslaget?

Jag är en av de äldsta i landslaget. Men jag har inte hunnit reflektera över landslagskarriären, jag har ju precis kommit tillbaka.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.