A-
A+

Svensk IS-kvinna häktad för folkmord i Syrien

Senior åklagare Reena Devgun på väg in till häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt under fredagseftermiddagen.
Senior åklagare Reena Devgun på väg in till häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt under fredagseftermiddagen.
BrottTT

En kvinna med kopplingar till terrorgruppen IS som tidigare dömts för krigsbrott häktas nu för folkmord och brott mot mänskligheten i Syrien.

Det är fråga om nio identifierade målsägande, kvinnor och barn, säger åklagaren Reena Devgun.

Trots att kvinnan redan sitter i fängelse vill åklagaren, genom häktningen, kunna belägga henne med restriktioner. Bland annat handlar det om att förbjuda henne från telefonsamtal och besök.

Det handlar om att hon inte ska kunna försvåra utredningen. Nu börjar vi närma oss slutskedet och det här sker för att vi ska kunna avsluta utredningen, säger åklagaren Reena Devgun, som tror sig kunna väcka åtal någon gång i höst.

51-åringen misstänks för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse mot yazidier, en uråldrig religiös minoritet i östra Syrien och nordvästra Irak. Stockholms tingsrätt häktade henne som misstänkt på sannolika skäl.

Reena Devgun vill inte precisera vilka gärningar som ligger bakom rubriceringarna men säger att det inte handlar om mord.

Kvinnan förnekar brott, meddelar hennes advokat Mikael Westerlund under häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt på fredagseftermiddagen.

Folkmord på yazidier

Brott mot mänskligheten kan exempelvis utgöras av våldtäkt eller tortyr, som genomförs som ett led i ett omfattande eller systematiskt angrepp riktat mot en grupp civila. Folkmord innefattar samma typ av gärningar, men i syfte att helt eller delvis förinta en folkgrupp.

IS övergrepp mot yazidierna är väldokumenterat och flera FN-rapporter har slagit fast att terrorsekten genomförde ett folkmord mot gruppen.

Utredningen mot den redan dömda kvinnan rör händelser från augusti 2014 till december 2016 i Raqqa i Syrien, som IS utropade som huvudstad i sitt så kallade kalifat efter att ha tagit över stora områden i Syrien och Irak sommaren 2014.

Det är helt nya misstankar som uppstod efter att den andra utredningen var avslutad, säger åklagare Reena Devgun.

Sonen barnsoldat

Den misstänkta kvinnan kommer från Västsverige och dömdes i mars 2022 till sex års fängelse för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott av Stockholms tingsrätt. Detta för att ha fört sin då tolvårige son till Syrien och låtit honom bli barnsoldat i IS.

Kvinnan tog sig till Syrien med sina barn, bland dem sonen, våren 2013. Det ansågs inte bevisat att kvinnan aktivt sett till att pojken blev barnsoldat. Hon dömdes eftersom hon underlåtit att agera och därmed svikit sitt ansvar som förälder. Pojken dödades 16 år gammal i Syrien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.