A-
A+

Ukraina vill kliva vidare över Dnepr

Ukrainska soldater i båtar på floden Dneprs strand, den 15 oktober förra året. Arkivbild.
Ukrainska soldater i båtar på floden Dneprs strand, den 15 oktober förra året. Arkivbild.
UkrainaTT-AFP

Ukrainas styrkor fortsätter att försöka ta ett ordentligt kliv över floden Dnepr, som utgör en del av frontlinjen mot Ryssland i södra Ukraina.

Åtgärderna för att "utöka brohuvudet" på flodens östra strand fortsätter, meddelar den ukrainska militären.

Ukrainska styrkor lyckades få fäste på den östra sidan av floden i november och rapporterades då ta kontroll över ett litet samhälle där, men sedan dess har det inte skett några större förflyttningar i området. Bägge sidor har genomgående hävdat att den andra lider stora förluster i strider där.

"Trots betydande förluster så fortsätter fienden att försöka driva våra styrkor från deras ställningar", lyder den ukrainska redogörelsen.

Floden Dnepr delar det ukrainska länet Cherson itu. Ukraina återerövrade storstaden Cherson och alla områden på den västra sidan i en framgångsrik motoffensiv hösten 2022, men Ryssland beskjuter regelbundet staden från sina ställningar i närheten, på andra sidan floden.

I juni förra året sprängdes den stora dammen i Nova Kachovka, vilket översvämmade stora delar av områdena nedströms Dnepr och försvårade ytterligare för militära framstötar i den riktningen. Det gav också de ryska invasionsstyrkorna större marginaler att befästa sina positioner längs med andra delar av frontlinjen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.