A-
A+

Veckans film och serier – stjärnfylld romkom

Glen Powell och Sydney Sweeney i den romantiska komedin 'Anyone but you'. Pressbild.
Glen Powell och Sydney Sweeney i den romantiska komedin "Anyone but you". Pressbild.
NöjeTT

En romantisk komedi baserad på Shakespeare och Sofia Vergara från "Modern family" som hänsynslös knarkboss i "Griselda" på Netflix är några av höjdpunkterna.

Här är veckans film och serier.

Sophie Cookson och Alba August bekämpar danskarna i 'Stockholm bloodbath'. Pressbild.
Sophie Cookson och Alba August bekämpar danskarna i "Stockholm bloodbath". Pressbild.
Imperiet i Managua i Nicaragua, 1986. Nu kommer dokumentären om rockbandet. Pressbild.
Imperiet i Managua i Nicaragua, 1986. Nu kommer dokumentären om rockbandet. Pressbild.
Sofia Vergara och Christian Tappan i Netflixserien 'Griselda'.
Sofia Vergara och Christian Tappan i Netflixserien "Griselda".
Historien om modeskaparen Cristobal Balenciaga berättas i en ny tv-serie på Disney+. Pressbild.
Historien om modeskaparen Cristobal Balenciaga berättas i en ny tv-serie på Disney+. Pressbild.
Efter några års frånvaro dyker Kris Marshall och Sally Bretton upp i 'Beyond paradise' – en spinoffserie av 'Mord i paradiset'.
Efter några års frånvaro dyker Kris Marshall och Sally Bretton upp i "Beyond paradise" – en spinoffserie av "Mord i paradiset".

FILMER (19/1):

" Anyone but you ".

Den breda romantiska komedin är rätt sällsynt på bio numera. Men här kommer ett försök löst baserad på Shakespeares "Mycket väsen för ingenting" där stjärnnamnen är Sydney Sweeney ("Euphoria") och Glen Powell ("Top gun: Maverick").

Ben och Bea återser varandra på ett bröllop i Australien ett halvår efter en misslyckad fling. De avskyr varann, men attraktionen finns ändå där. Det behövs bara lite klassiska romkomingredienser för att locka fram känslorna.

" Stockholm bloodbath ".

Historien om Sverige – och Danmark – skildras när regissören Mikael Håfström gör engelskspråkig actionfilm av Stockholms blodbad 1520. Claes Bang spelar den danska kung vi svenskar kallar Kristian Tyrann. Alba August gestaltar en av hjältarna som tar upp kampen mot överheten.

" Ett hjärta är alltid rött ".

Imperiet är den lite bortglömda länken efter Ebba Grön, men före Peace Love & Pitbulls och Joakim Thåströms solokarriär. I dokumentären är "Pimme" och de övriga frispråkiga, ibland till och med ångerfulla om vägen från genombrottet som svensktoppsfavoriter med "Märk hur vår skugga" via politiska irrfärder i Latinamerika och interna strider till uppbrottet.

Övriga premiärer:

"Purpurfärgen".

Fantasia Barrino spelar huvudrollen i en ny version av dramat om en afroamerikansk kvinnas kamp för ett värdigt liv i början av 1900-talet.

"The eternal memory".

Prisbelönt dokumentär om ett äldre par där mannen sakta men säkert försvinner in i alzheimerns grepp.

TV/STRÖMMAT

" Griselda " (25/1, Neflix).

Colombianskan Griselda Blanco var en sällsynt hänsynslös knarkdrottning som härskade i Miami på 1970- och 80-talet. En perfekt roll för Sofia Vergara, som efter genombrottet i tv-serien "Modern family" nu sjösätter en miniserie hon försökt få gjord i tio år. Teamet bakom "Narcos" hjälper henne att genomföra drömprojektet.

" Cristobal Balenciaga " (19/1, Disney+).

Dramaserie som skildrar den berömda och kompromisslösa modeskaparen Balenciagas väg från en fattig uppväxt i Baskien till att bli societetens favoritdesigner efter andra världskriget. Alberto San Juan spelar huvudpersonen i en av Disney+:s första spanska serier.

" Bortom paradiset " (23/1, TV4).

Under tre säsonger utredde Humphrey Goodman (Kris Marshall) mystiska dödsfall i mysdeckaren "Mord i paradiset". Nu återkommer kriminalinspektören och fästmön Martha (Sally Bretton) i en spinoffserie där mordfallen är flyttade från Västindien till Devon i England.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.