A-
A+

Zelenskyj kräver utredning om flygkrasch

Rök stiger från platsen där militärflygplanet slog ned.
Rök stiger från platsen där militärflygplanet slog ned.
RysslandTT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill se en oberoende internationell utredning av onsdagens flygkrasch i den ryska gränsregionen Belgorod.

Det fanns planer på en fångutväxling, bekräftar ukrainsk säkerhetstjänst.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i New York på onsdagen.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i New York på onsdagen.
All fakta måste verifieras i så hög utsträckning som möjligt, med tanke på att flygplanet kraschade på ryskt territorium bortom vår kontroll, säger Volodymyr Zelenskyj i ett inspelat tal som publiceras i sociala medier.

Ryssland påstår att 65 ukrainska krigsfångar som skulle utväxlas fanns ombord på planet, samt sex besättningsmedlemmar och ytterligare tre medföljande. Samtliga omkom, enligt Ryssland, vars redogörelse av det som har hänt ännu inte får stöd från något oberoende håll.

Ukraina har bekräftat att en fångutväxling skulle ske under onsdagen, men enligt ett uttalande från landets militära säkerhetstjänst HUR finns det inte några tillförlitliga uppgifter om att ukrainska fångar befann sig på planet.

"Hektisk propaganda"

Volodymyr Zelenskyj understryker att de fortfarande försöker utreda omständigheterna runt kraschen.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hävdade på en presskonferens i FN i New York att Ukraina skjutit ned planet. Han har kallat till ett extrainsatt möte i säkerhetsrådet, som kommer att sammanträda på torsdagskvällen svensk tid.

"Hektisk rysk propaganda riktar ett falskt informationsflöde till en extern publik, i ett försök att misskreditera Ukraina i världssamfundets ögon", skriver det ukrainska flygvapnets befälhavare Mykola Olesjtjuk på sociala medier.

I ett väldigt tidigt skede förekom anonyma källuppgifter i Ukrainas statliga medier som gjorde gällande att planet hade skjutits ned av ukrainskt luftvärn, men de uppgifterna drogs senare tillbaka och dementerades.

Eldklot från kraschen

Planet störtade vid klockan elva på onsdagsförmiddagen lokal tid. I vissa kanaler lyfts det fram att planet inte flög mot Ukraina utan i motsatt riktning, men det rapporteras också att det just hade lyft.

Filmklipp som spelades in av personer på marken visar hur planet slår ned i ett vintrigt och delvis bebyggt landskap, varpå ett stort eldklot skjuter upp mot himlen. Nedslagsplatsen, nära samhället Jablonovo öster om den större staden Belgorod, har spärrats av.

Ukraina ligger omkring fem mil därifrån. Det har skett omfattande beskjutning över gränsen under invasionskrigets gång.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.