News55

Äntligen någon mer som vill ha bort bengalerna

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 19 mars 2016Publicerad: 19 mars 2016

När News55:s Artur Ringart i en krönika rasade mot bengalerna som enligt honom förstör för alla som älskar fotboll, fick det stort gehör. Åke Andersson, ordförande för tankesmedjan Säkerhet för näringsliv och samhälle, tillhör dem som håller med. Läs hans debattinlägg om varför kampen mot bengalerna är så viktig, ur ett säkerhetsperspektiv inte minst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med glädje läser jag Arturs artikel efter hans besök på Friends Arena när AIK och Hammarby spelade i Svenska Cupen den 15 mars. Äntligen någon mer, som vill att det görs något!

Samhället, läs både gamla och nya regeringen, vill inte. De har haft Björn Erikssons, regeringens utredare och före detta Rikspolischef, utredning om supporterproblematiken i sitt knä i flera år, man pratar nu igen om maskeringsförbudet som ingen orkat genomföra.

      LÄS MER: Björn Eriksson – “är jag dum i huvudet som inte lägger av?”

Stockholms stad har försökt, genom att införa maskeringsförbud i den lokala ordningsstadgan, men den har ju inte alls samma kraft som en lag när det gäller avvisande, gripande med mera.

Samhället tillät inte heller att säkerhetskamerorna fick vara påslagna under matchen i Svenska Cupen mellan Djurgården och Hammarby den 6 mars. Integriteten för publiken är tydligen viktigare på cupmatcher än på allsvenska matcher, trots att båda är högriskmatcher och har troligtvis samma 20.000 åskådare. Förstå det regelverket, den som kan?

Fotbollsförbundet vill inte, de provar att elda giftfria bengaler istället. Svenska Hockeyligan (SHL) har tagit tydligt avstånd och beivrar, det gör inte fotbollsförbundet. Den Nationella samordnaren Agneta Blom och Polisen Per Engström har också gått till tydligt angrepp mot Fotbollsförbundet för att de inte gör något.

Polisen vill inte gå in på läktarna och gripa lagbrytare och det kanske beror på att åklagare och domstolar inte straffar, utan lägger ned förundersökningar eller ogillar åtalen, trots både vittnen av supporterpoliser och bilder från säkerhetskameror finns.

      LÄS MER: Kameraövervakning av äldre kritiseras

ANNONS

Sportjournalisterna i allmänhet fördömer inte. Fotbollskanalens Olof Lundh diskuterar om vilken arena av Tele2 och Friends har bäst utvädring. TV4-sporten visar bilder från höstens derby på bengaleldande klackar och säger att det blev oavgjort mellan klackarna. Ingen pratar om förlorarna, spelarna, funktionärerna och publiken.

Spelarna som får värma upp flera gånger, poliser och ordningsvakter som måste ha hjälmar, andningsmasker och hörselskydd för att övervaka ett sportevenemang samt publiken som kommer hem timmar senare än dom tänkt sig och de som inte vågar ta med barn och barnbarn på upplevelsen fotboll, som kan vara så härlig. Johan Esk i DN har väl varit den som stuckit ut. Inför ett av höstens derbyn skrev han ”Det är inte frågan om hur matchen slutar – utan när”.

Jag frös själv på vår fina nya Tele2 Arena på cupmatchen den 6 mars på grund av att man inte kunde hålla taket stängt, då fungerar inte utvädringen.

Vidare så drabbas andra medborgare som åker kollektivt matchdagar eller bor nära arenorna. Senast intervjuades boende vid Gullmarsplan i TV, de var förtvivlade och sa att de helst ville flytta!

Varför händer inget? Är samhällsproblemet för litet? Knappast! Regeringen har satt till utredare och samordnare. Det kan väl inte bara vara för att säga att man gjort något. Vill man bara sopa problemet under mattan? Så kan det väl ändå inte vara?

Hockeyn fungerar fantastiskt, vilka härliga klackar. Man kommer hit från NHL för att studera. Hockeyn har ju senaste åren ”sluppit” Stockholms-derbyn. Men senast det begav sig för två år sedan så fixande man det också. Bara hemmasupporters fick köpa biljetter till respektive lags hemmamatch. Det kändes konstigt tyst på Hovet när ett Stockholmslag, bortalaget, gjorde mål. Men det gick att leva med, när man slapp bengaler, bråk, uppskjutna och avbrutna matcher.

      LÄS MER: Ger sig in i hockeyn får man våldet tåla?

Hoppas alla som gillar fotboll vill hänga med på News 55:s upprop och kräva att alla ovanstående tar sitt ansvar. Om alla vill, så kommer det att bli som alla vill, kul matcher med fantastiska klackar utan bengaler och bråk!

ANNONS

Åke Andersson, Ordförande för Säkerhet för näringsliv och samhälle

Tankesmedjan snos har tillsammans med vår tidning SecurityUser och vår web-plats SecurityUser.com arrangerat flera konferenser om evenemangssäkerhet med deltagande av idrottsledare, poliser, medlemmar i Justitieutskottet med flera.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS