News55

Hon sprang ifrån en hel värld

Bobbi Gibb
En hel värld jublade när Bobbi Gibb fullföljde Boston Maraton 1966 – trots att hon sprang utom tävlan. (Foto: Montage/Okänd)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Maratonlöpning var en sport för män. Så pass mycket att kvinnor var förbjudna att starta. Det tänkte Bobbi Gibb ändra på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det som i dag kan verka självklart var en omöjlighet för faktiskt inte så länge sedan. De framsteg som gjorts inom jämlikhetsarbetet mellan kvinnor och män har varit en process i stort som i smått.

Rösträtten för kvinnor i Sverige kom 1921 och var kanske det största klivet mot ett jämlikt samhälle, men även många andra små steg har tagits för att skapa en öppnare och inte genus-segregerad värld.

Stora nyheter när Bobbi Gibb kommit i mål
Det blev en stor nyhet att en kvinna hade klarat av ett maratonlopp. (Källa:bobbigibbart.net)

En av de små fajter som tagits togs av amerikanskan Bobbi Gibb. En duktig löpare som 1966 utmanade förbudet mot att kvinnor inte fick delta i lopp längre än 1,5 engelska mil.

Helt enkelt för att de inte ansågs klara längre sträckor fysiskt.

Bobbi Gibb anmälde sig därför till Boston Marathon för att se vad som skulle hända.

Inte tillåtet

När det förväntade svaret kom, “att kvinnor inte är fysiskt kapabla att springa ett maraton”, gav hon sig inte så lätt.

ANNONS
Lycklig efter målgång
En lycklig Bobbi Gibb efter målgången. (Foto: Okänt)

Hon beslutade sig för att ställa upp utom tävlan. Iklädd sin brors shorts och med en hoodie som maskering gömde hon sig i starten bland alla maratonlöpande män.

Till en början gick allt som tänkt. Ingen lade märke till den hoodie-beklädda löparen som sprang i samma tempo som alla de andra männen.

ANNONS

Började ana

Men lite längre in i loppet började allt fler kring hennes att ana att allt inte var som det skulle. Att den där hoodie-löparen inte alls var en man, som alla andra…

När allt fler löpare började prata med henne och fråga vem hon egentligen var, blev Bobbi Gibb rädd för att hon skulle anmälas till tävlingsledningen och kanske till och med till polisen, och på så sätt bli utkastad ur tävlingen.

Det var många som försökte hindra kvinnor från att ställa upp i maratonlopp.
Det var dock inte helt enkelt för kvinnor att ställa upp i långlopp, även efter Bobbi Gibbs lopp. Här är det en funktionär som 1967 försöker putta Kathrine Switzer ur banan. (Foto: Okänd)

Men det kom att bli precis tvärt om.

ANNONS

Löparna runt henne hyllade hennes tilltag och lovade att skydda henne om någon försökte dra henne av banan.

Och när hon några timmar senare korsade mållinjen jublade publiken.

Stor hyllningskör

En stor grupp kvinnliga studenter hade samlas för att hylla henne och Massachusetts guvernör tog henne i handen efter målgången och gratulerade till att Bobbi Gibraltar hade gått i mål bland den första tredjedelen startande.

Bobbi Gibb hade inte bara gjort en stor individuell prestation utan också visat världen att kvinnor väl så bra kunde konkurrera med män på långdistanslöpningens hemmaplan.

Läs mer om Bobbi Gibbs liv här

Läs också om åtta träningsmyter som irriterar. Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS