News55

Bolt en seger för den rena idrotten

Artikelbild
Foto: Ng Han Guan / AP
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 23 aug. 2015Publicerad: 23 aug. 2015

Nu kan vi avsluta friidrotts-VM i Peking. Redan i VM:s inledning har mästerskapen uppnått sitt klimax, VM-finalen på 100 meter för herrar. Och rätt man vann. Usain Bolt från Jamaica vann med en hundradel före amerikanen Justin Gatlin. Bolt fick tiden 9,79, Gatlin 9,80.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den gode besegrade den onde. Jag tycker verkligen att det är så. Dels har hela VM målats upp som platsen där den stora duellen mellan världens två snabbaste människor äntligen skulle äga rum. Men också för att Gatlin, en idrottsman som tidigare har fuskat och fällts för dopning två gånger, utmanade den snälle och spexande Bolt, som inte har fuskat.

LÄS MER: Så var det dags för dopnings-VM

När det nio man starka fältet gick ner i startblocken var det en person som INTE fick vinna. Trots att fyra av de nio sedan tidigare har varit fällda för dopning, var förhandsfavoriten Gatlin den store boven i mina ögon. Och jag begriper mig inte på vissa idrottsförbunds regler.

Det internationella cykelförbundet är ett av de mest liberala förbunden i dopningsfrågor. Där kan en cyklist bli fälld för dopning flera gånger men ändå få fortsätta tävla. På samma sätt är det inom friidrotten. Gatlin har blivit fälld två gånger, avtjänat sina straff och har följt de regler som gäller – efter det att han har fuskat.

Han har avtjänat sina straff och får tävla igen. Men det duger inte i mina ögon.

Jag tycker att man ska ändra reglerna och vara mer konsekventa. Jag tror till och med att det är en förutsättning om man inom idrotten verkligen vill komma tillrätta med dopningen. Den enda lösningen, som jag ser det, är att stänga av alla på livstid som fälls för dopning. Alternativt ha två olika mästerskap. Ett för de som vill experimentera med olika preparat och ett för dem som inte gör det.

I dag ser vi nästan aldrig någon tjuvstart i stora lopp. Skälet är att tjuvstartar du blir du diskvalificerad. Så var det inte förut, vilket alltid ledde till många tjuvstarter. Jag är säker på att straffet för att tjuvstarta har påverkat utvecklingen.

Usain Bolts sköna seger på 100 meter var också en seger för friidrotten. Jag älskar idrott och jag älskar stora mästerskap. Det är internationell förbrödring på riktigt. Större än FN. Jag är lika glad över Bolts seger som hela, just nu, dansande Jamaica.

ANNONS

100-metersfinalen var som hämtad ur en Hollywoodfilm med ett lyckligt slut: den onde blev skjuten i duellen på den dammiga, skitiga gatan, i den lilla staden långt ute i obyggden i den amerikanska västern.

För övrigt tycker jag att SVT gör ett lysande arbete från VM. Före detta junioren Jacob Hård är numera den gamle nestorn som har total kontroll. En fin tajming och ett korrekt språk som inte innehåller några ”liksom”, ” sjukt bra” eller ”grymt bra”.  Det svenska språket innehåller många andra ord för att beskriva en väl genomförd prestation och Jacob behärskar dem.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS