News55

Ralf Edström: Nu gäller det att våga och satsa nytt

Artikelbild
STOCKHOLM 2015-06-14
Ralf Edström
Ralf Edström
Uppdaterad: 25 juli 2015Publicerad: 25 juli 2015

Det kunde knappast bli värre för det svenska landslaget. Holland och Frankrike är storfavoriter. Bulgarien är outsider och en läskig bortamatch i Vitryssland väntar Sverige. Detta är verkligen ingen lottning som vi svenskar kan jubla över. Grupp A i VM-kvalet i fotboll är ett riktigt getingbo. Men det kan gå om vi vågar satsa på nya spelare.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Luxemburg bör vi väl ta men jag tittar ändå avundsjukt på andra länder. Det blev flera jämna grupper där vi skulle haft en mycket större chans. Speciellt om man tänker på att även om vi nu skulle komma före Frankrike eller Holland är vi fortfarande inte klara för VM. Tvåorna i grupperna ska mötas inbördes om en VM-plats 2018 och den tvåan som har lägst poäng är utslagen.

Det var en underbar sommar med U21-landslaget och de spelarna är taggade. Det är något som Hamrén måste ta tillvara på. U21-spelarna vågade utmana och spelade med ett sällan skådat självförtroende. De besegrade både Portugal och Italien och det är med den känslan i kroppen som de kan fortsätta att göra bra resultat.

Nu är många av dem definitivt redo för A-landslaget. Jag tänker på spelare som Oscar Lewicki, Oscar Hiljemark och Isaac Kiese Thelin. Det är dags nu att spela in dem i laget. Det är dags nu för en generationsväxling.
Nu gäller det bara för Erik Hamrén att ge dem chansen. Det finns fler spelare som knackar på porten. Spelare som MFF:s Anton Tinnerholm och Blåvitts Gustav Engwall som bara är 19 år gammal kan nog också både ta en plats och göra stor nytta för landslaget.

Zlatan kan mycket väl spela i EM 2016 om vi kvalificerar oss, men jag tvivlar på att han kommer fortsätta i landslaget 2018. Samma sak med Kim Källström och Johan Elmander. Sedan behöver vi ett samspelt mittbackspar och det är dags att spela in dem så fort som möjligt. Sveriges försvarsspel har inte varit bra de senaste matcherna. Det måste rättas till om vi ska ha en chans att nå VM 2018.

En annan fråga som vi måste ställa oss är om det blir Erik Hamrén som ska lotsa det här laget? Jag tror att om vi inte går till EM nästa år så ryker Erik Hamrén som förbundskapten.

Vägen till VM är en svår väg. Holland och Frankrike borde bli övermäktiga. Men vi kan ta oss till VM om vi vågar satsa nytt. Vi ska inte glömma bort att hoppet är det sista som överger människan.

Och som jag hoppas!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS