News55

OS-stjärnan i protest - ger bort sin guldmedalj

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 26 feb. 2022

Under OS i Peking så var han en av de mer omtalade olympierna. Nu skänker han bort sitt guld i protest.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under OS i Peking så vann den svenske stjärnskrinnaren Nils van der Poel två OS-guldmedaljer. En av dessa kommer van Der Poel nu att ge bort till bokförläggaren Gui Minhai som just nu sitter fängslad i Kina, meddelar människorättsorganisationen Amnesty. Detta är en mycket speciell gåva, skriver SVT och såhär kommenterar Amnesty van der Poels beslut: 

”Amnesty International välkomnar Nils van der Poels beslut att ge sitt OS-guld från OS i Beijing 2022 till den svenske författaren och bokförläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina, grundlöst anklagad för spioneri enbart för att han använt sig av sin yttrandefrihet” 

Motivationen till varför van der Poel nu ger bort sin medalj är att han känner sig utnyttjad av den kinesiska regeringen som ett politiskt vapen. För honom så känns det personligt och han hoppas att Kinas människorättskränkningar minskar och att Gui Minhai kommer att friges. 

Det var tidigare i veckan som Nils van der Poel lämnade över medaljen till Gui Minhais dotter, Angela Mui. Hon har under en längre tid kämpat för att hennes pappa ska släppas fri. Såhär kommenterar hon stjärnans gest:  

— Jag hade såklart helst velat att något sådant här inte skulle behövts. Men det känns väldigt fint att medaljen kan representera solidaritet för politiska fångar som min far, och de otaliga andra offren för Pekings människorättskränkningar.   

Författare: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS