News55

Skandal inom idrottsvärlden – stjärna dödades

Artikelbild
Foto: TT
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 mars 2023

Enligt en ny granskning utnyttjas flera kvinnliga idrottare under vad många beskriver som slavliknande förhållanden. Ett av fallen ska ha lett till en idrottares död.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera kvinnliga elitlöpare vittnar nu om att de av tränare, agenter och andra män i maktposition har utnyttjats under slavliknande förhållanden. Bland annat så ska männen ha krävt sex av kvinnorna i utbyte mot tränings-eller tävlingsmöjligheter. Detta enligt P1-dokumentären “Löparkriget”. 

Ett av de större fallen som har uppmärksammats rör långdistanslöparen och världsstjärnan Agnes Tirop. År 2021 satte hon världsrekord. Veckor senare hittades hon död med ett knivhugg i halsen. Hennes man och tränare greps misstänkt för mord. Hennes agent, Gianni Demadonna, ska länge ha sett problem med hennes tränare och man.  

– Mannen var väldigt kontrollerande. Han manipulerade verkligen henne. Han bara utnyttjade henne, säger Gianni Demadonna. 

Enligt agenten själv så ska han uppmuntrat Agnes Tirop att lämna sin tränare och man om hon var rädd. När hon pratat med sin man om detta ska mannen ha hotat Gianni Demadonna om att flytta henne till en annan agent. Gianni släppte då frågan och varnade ingen om vad som pågick i deras relation.  

– Till syvende och sist så måste du acceptera det om du inte vill gå miste om löparen. Så jag bestämde mig för att inte lägga mig i familjeaffärerna, säger han.   

Gianni Demadonna poängterar att han inte trodde att situationen skulle leda till hennes död.

Nya löften från Adidas

Kvinnorna utnyttjas inte bara genom sex. Vittnen beskriver även att männen utnyttjar och kontrollerar dem genom deras karriärer och inkomster. Adidas, en av sportvärldens större sponsorer, ska ha försökt sätta sig emot situationen genom att förändra hur de samarbetar med löpare. Beslutet kom efter Agnes Tirop miste sitt liv.  

ANNONS

– Vi vill sluta ge makt åt personerna i de kvinnliga löparnas närhet, och därför vill vi samarbeta direkt med den kvinnliga löparen, säger Spencer Nel, chef på Adidas, med ansvar för bland annat löparsponsring. 

Adidas vill minska risken att kvinnorna utnyttjas genom att säkerställa att det är kvinnorna själva som bestämmer. Det är dock oklart om den nya policyn faktiskt funkar, i alla fall om man frågar Gianni Demadonna.  

– Om jag har 50 kvinnor, så är det 47 som alltid väntar på vad mannen bestämmer. De bestämmer åt kvinnorna, säger agenten Gianni Demadonna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS