News55

Polis poserade med misstänkt kvinnomisshandlare - kritiseras

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 08 mars 2016

Polispatrullen skulle hjälpa en kvinna att få tillbaka ägodelar från sin tidigare sambo. När den ena polisen mötte sambon tog de en instagrambild tillsammans. Nu riktar polismyndigheten kritik mot polisens agerande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

JÖNKÖPING. Det var i oktober i fjol som en manlig och en kvinnlig polis kallades till en bostad med anledning av att en kvinna som tidigare hade varit sambo med mannen ville få hjälp att ta tillbaka sina privata ägodelar.

      LÄS MER: Polis riskerar varning efter bilder på Instagram

Poserade framför kameran 

När den manliga polisen och mannen träffades insåg de att båda hade spelat i samma fotbollslag som små. Den kvinnliga polisen gick med på att ta en bild på männen. Bilden lades sedan upp på Instagram av mannen i bostaden, med texten:

“Gammal kompis på besök trevligt älskar svenska polisen. Tack för eran insats i samhället”

Och:

“Fin besök en kväll som denna gammal fotbollsvän. Tack för din insats för samhället, svensk polis är bäst”.

Anmäld för misshandel 

ANNONS

När kvinnan senare på kvällen fick se att hennes före detta sambo lagt upp bilder på sig själv med polisen blev hon rädd. Det skriver en vän till kvinnan i en anmälan till JO. Kvinnan hade nämligen anmält mannen för misshandel och olaga hot.

LÄS MER: Polisen firar ett år med Instagram – se bilderna från deras vardag

“Jag anser att det är fel att stå och le och posera med en misstänkt gärningsman under utryckning i uniform. Särskilt i ett ärende som detta där offret är mycket rädd för gärningsmannen. Jag tycker det är oprofessionellt”, skriver vännen i anmälan.

Polismyndigheten: Olämpligt

Polisen har nu lämnat in ett yttrande till JO och kritiserar polismannen för att han lät sig fotograferas med mannen.

“Polismyndigheten anser inte att NN uppfyller de krav som ställs på en polisman. Polismyndigheten anser att det faktum att NN i samband med tjänsteutövning tillät sig fotograferas med part i det aktuella ärendet är olämpligt”, skriver polisen, men menar samtidigt att agerandet är att betrakta som ringa tjänsteförseelse och kräver inga diciplinära åtgärder.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS