BMI baseras på en två hundra år gammal matematisk formel och har sedan 1970-talet använts för att upptäcka viktrelaterade problem. Verktyget är både uppskattat och kritiserat. Det rapporterar GP.
Så används kritiserat hälsomått
Mest läst i kategorin
BMI har olika användningsområden och fungerar olika bra beroende på vad det används till. På individnivå är det en kritiserad måttstock och sägs trigga ätstörningar. Ur ett epidemiologiskt perspektiv används BMI för att studera fetma i stora befolkningsstudier.
– Att använda sig av BMI gör epidemisk forskning möjlig att genomföra, eftersom det är den bästa metoden att använda två enkla mått och omvandla det till en nära indikation på hur undernärd, normalviktig eller överviktig man är, säger Lauren Lissner, professor i epidemiologi vid Göteborgs universitet, i ett reportage om BMI i Göteborgs-Posten.
Men på individnivå finns det alltså flera nackdelar med BMI.
– Det mäter inte fetma, utan relaterar bara vikt och längd. BMI över 25 ses som en indikation på övervikt hos alla vuxna. Men en ung vältränad man kan lätt ha över 25 utan något extra kroppsfett alls, förklarar Lissner.
Matkreatören och Instagramprofilen Anja Jelinek (@enmatinsta) är väldigt kritisk till BMI och hur det används inom vården och skolan.
– Jag tycker att det är skit. Det är ett väldigt trubbigt verktyg, eftersom BMI enbart visar relationen mellan din vikt och din längd. Det säger ingenting om hur en person egentligen mår, säger hon till tidningen.
Jelinek saknar ett holistiskt perspektiv som tar hänsyn till fler faktorer, till exempel socialt kapital och vilka möjligheter man har för att röra på sig, äta och jobba.
Enligt Anne-Line Solberg, som är enhetschef på Ätstörningscentrum för barn och unga vuxna på Östra sjukhuset, kan ett allt för stort fokus på BMI trigga ätstörningar. Det säger inte heller något om fördelningen mellan muskel- och fettmassa och måttet kan bli missvisande. Men det finns även fördelar.
– Vi hade klarat oss utan, men det är ett enkelt och patientsäkert sätt att kommunicera vårdpersonal emellan i stället för att skriva långa beskrivningar till varandra, säger Solberg.
Fakta: BMI
BMI står för Body Mass Index och uttrycker förhållandet mellan vikt och längd.
Det beräknas genom att kroppsvikten (kg) dividieras med kroppslängden i kvadrat (m2)
Enligt Folkhälsomyndigheten är BMI under 18,5 undervikt. 18,5 – 24,9 är normalvikt och 25 – 29,9 är övervikt. Ett värde på 30 eller högre är fetma.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.