News55

Så lever du hälsosamt hela livet - Forskare avslöjar svaren

Artikelbild
Foto: Jessica Gow
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 nov. 2021

Många jagar hälsoråd, följer dieter och kämpar med att hålla jämn takt med träning och hjärngympa, allt för ett friskare liv. Men nu har forskare svaret på jakten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att folkhälsan är viktig är inget att sticka under stol med och det finns mängder av tips gällande prevention, rätt kost, fysisk aktivitet och allmänna råd kring att leva ett längre och friskare liv. Men nu har forskare sett vad som ibland står i vägen för att människor ska lyckas med sina föresatser.

Det är läkaren och forskaren Anders Rosengren, professor i molekylär medicin vid Göteborgs universitet som, efter att ha mött ett antal patienter, insett att det är just råden som kan stjälpa vägen till ett friskare liv.

–  För att lyckas måste man fråga sig själv varför man vill göra en förändring, så att det blir personligt. Det fungerar inte riktigt att människor ska fixas till som maskiner med läkemedel eller med råd om att det är bra att gå 10 000 steg om dagen. Det handlar också om vad man vill åstadkomma med förändringar och om hur man får vardagen att fungera med stress, ensamhet och sjukdomar, säger han till Aftonbladet.

Tillsammans med sina kollegor har forskaren nu tagit fram Livstilsverktyget där man ska kunna bedöma sin hälsa utifrån parametrar som livsstil, åldrande, dygnsrytm och att få balans. Detta ska sedan kombineras med vetenskapliga råd som man ska kunna använda i sin vardag.

­– När man tar bort tanken om prestation utan ser hälsa som ett sätt att må bra varje dag, hela livet, så blir det lättare att göra saker som är bra för en. En del slår ifrån sig alla typer av hälsoråd, andra kastar sig över varje ny diet. Hälsoråden står nästan i vägen när det blir för stort fokus på mätbara saker, fortsätter han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS