News55

Bromsa hjärnans åldrande - här är 12 steg

Artikelbild
Forskningsgenombrott visar att Alzheimers kan upptäckas långt i förväg. Foto: TT
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 22 dec. 2021Publicerad: 22 dec. 2021

Att man får sämre minne när man blir äldre är vida känt och även de fysiska funktionerna kan försämras. Men forskarna är eniga, det går att bromsa förloppet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många äldre upplever att de får sämre minne samt att kroppen inte riktigt orkar som förr men nu forskarna kommit fram till att man kan stoppa hjärnans åldrande helt själv. 

– Visst går det att påverka risken att åldras tidigt, men det är många faktorer som samverkar i ett komplicerat spel, säger professor Ingmar Skoog, föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa i Göteborg till Aftonbladet.

Däremot är det svårt att veta exakt hur stor effekt det har eftersom alla människor har helt olika förutsättningar gällande arvsanlag och genetik från början. Det Ingemar däremot är helt övertygad om är att motion är viktigt. 

– Men det som forskarna verkar vara helt eniga om är att motion är viktigt, och det är samma sak som också förebygger andra sjukdomar som demens, hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Då är den stora skillnaden mellan att gå från stillasittande till att röra sig lite grand.

Det viktiga är att få upp flåset, och att göra det till en regelbunden vana då det har bäst effekt. Att tvinga sig i väg gör att man inte vill röra på sig alls utan det ska vara på en nivå man tycker är rolig och skön. 

– Men man kommer väldigt långt med raska promenader. Att få runt blodflödet ger effekt på hjärnan och det hjälper också till att bilda nya hjärnceller. Sen handlar det inte om att vända ett förlopp vid en demenssjukdom, utan snarare om att förebygga och skjuta upp kognitiva försämringar, säger Magnus Lindwall, professor i hälsopsykologi vid Göteborgs universitet.

Att inte tillhöra ett sammanhang, att gå i pension och inte känna sig delaktig är understimulerade för hjärnan. 

– Vissa forskare ser pensionen som en riskfaktor om man tidigare har haft ett stimulerande liv. Men det verkar som att hela tiden utmana sig själv och lära sig nya saker är bra för hjärnan.

ANNONS
  • Kom i gång. Fysisk aktivitet är bra för hjärnan, blodflödet ger effekt på funktionerna och hjärnan bildar lättare nya hjärnceller.
  • Att hitta sin egen vardagsrörelse som man gillar är viktigast. Det är bra att få upp flåset lite grand, men man kommer långt med promenader.
  • Det viktigaste är att bryta stillasittandet, här har rörelsen störst effekt på hjärnan.
  • Vissa studier tyder på att en Medelhavskost med mycket grönsaker, fet fisk och nötter är bra för hjärnan.
  • Övervikt under en lång tid kan vara skadligt för hjärtat och därmed hjärnan.
  • Kolla att du inte har någon underliggande sjukdom, som högt blodtryck, diabetes eller höga blodfetter som påverkar hjärtat och även hjärnan.
  • Undvik att röka.
  • För mycket alkohol är skadligt för hjärnan.
  • Se till att få en bra sömn som renar hjärnan. Döva inte hjärnans aktivitet under sömnen med sömnmedel.
  • Långvarig stress kan vara skadligt.
  • Utmana dig själv och lär dig nya saker.
  •  Att ha ett socialt nätverk är bra.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS