News55

Konton på nätet skyltar inte med S-koppling

Artikelbild
Socialdemokraterna skyltar inte med sin koppling till AIP Media på de aktuella Facebooksidorna. Arkivbild. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

Flera sidor på Facebook kopplade till bolaget AIP Media sprider satir och kritik mot bland annat SD utan att skylta med sin koppling till S, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AIP bestämmer själva om innehållet i de här kontona. Det är inget som godkänns av Socialdemokraterna, säger partiledaren Magdalena Andersson.

Det rör sig om sidorna “Samtidigt i Sverige” och “Sverige inför verkligheten” som publicerar kritiska inlägg om regeringen och Sverigedemokraterna med humor och satir som vapen.

AIP Media står som avsändare, men det framgår inte på sidorna att bolaget är helägt av Socialdemokraterna. Magdalena Andersson anser inte att det är jämförbart med de anonyma konton SD driver.

Det som skiljer de här kontona från SD:s konton är att det tydligt framgår vem som är avsändare. Det är tydligt att kontona drivs av AIP, säger Magdalena Andersson till TT.Det är tydligt för alla. Det är en stor skillnad mot konton som är helt anonyma och som man inte vet vem som driver. Det är en avgörande skillnad.

TT: Tror du att gemene man vet att AIP ägs av Socialdemokraterna?

Om man inte vet om det är det bara en googling bort, så det är tydligt.

Efter TV4-programmet “Kalla faktas” granskning av Sverigedemokraternas anonyma konton har en debatt uppstått om hur partierna använder sociala medier.

Daniel Färm, AIP Medias vd, säger till Aftonbladet att det finns flera skillnader mellan hur S och SD arbetar.

ANNONS

För det första har vi inte anonyma konton, AIP Media är avsändaren. För det andra finns det ett redaktionellt oberoende. Vi är inte styrda av kommunikationsavdelningen när det gäller redaktionellt innehåll, säger han till tidningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS