News55

Nytt grepp ska motverka dold folkbokföring

Artikelbild
Brevet från Skatteverket om att någon anmält flytt kommer digitalt till den som har digital brevlåda, annars på papper. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Om någon folkbokför sig på en adress där en annan person redan är skriven så kommer den personen från och med nu att informeras om det av Skatteverket

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det här är efterfrågat och kan förebygga fel. Vi vill gärna uppmana den som får brevet från oss att svara på det så snabbt som möjligt”, säger Cajsa Toresten, samordnare på Skatteverket.

Att personer kan skriva sig på adresser som de inte har någon egentlig koppling, utan att de som bor där får kännedom om det, har utnyttjats av kriminella.

Problemet har bland annat uppmärksammats i samband med att adresser till personer som blivit måltavlor i gängkonflikter hängts ut.

“Att ha någon folkbokförd hos sig brukar innebära obehag. Om man lägger till faktumet att det är en gängkriminell under en våldsvåg, säger det sig självt att det är fullständigt ohållbart och något vi behöver agera på, men det är svårt för oss att veta om vi inte får informationen”, sade Jens Lindqvist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till Ekot i höstas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS