News55

Utkast: Skandal-listan: Krokodil-bett och ihjälskjutna apor

Skansen
Jonas Wahlström visar platsen där en man i 75-årsåldern förlorade ena armen efter en krokodil-attack. (Foto: Karin Wesslen/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 01 aug. 2024Publicerad: 01 aug. 2024

Minns ni giftormen Sir Väs som rymde, krokodilen som bet av en människoarm och de fruktansvärda apskjutningarna? Vi listar djurparksskandalerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många djurskandaler har skett på både Skansen och andra svenska djurparker de senaste åren. Vi listar några av de allvarligaste incidenterna.

2022

Juli: En sugga med sina kultingar lyckas ta sig ut genom en öppning på Skånes djurpark. Vildsvinet håller sig borta i över ett dygn innan djurskötare kan fånga in det igen, enligt Sydsvenskan.

Augusti: En djurskötare stångas till döds av en elandantilop på Ölands djurpark när han ska ta in djuren för kvällen, rapporterar Aftonbladet.

Februari: Två lappugglor, far och son vid namn Percy och Barr, lyckas rymma. Båda ugglorna återfinns efter någon vecka, skriver SvD.

2022: Lappugglorna Percy och Barr lyckas rymma från sitt hägn. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)

Oktober: Sir Väs är en kungskobra, en av de mest giftiga ormarna i världen. Han rymmer från sitt terrarium, men upphittas efter några dagars intensivt sökande, skriver Aftonbladet.

Sir Väs tillbaka i fångenskap efter rymningen. (Foto: Tim Aro/TT)
ANNONS

December: Fem schimpanser från Furuvikparken lyckas ta sig ut. Fyra av schimpanserna skjuts till döds. Tre apor överlever men är både sjuka och traumatiserade efter dramat, skriver Aftonbladet.

Fem schimpanser från Furuvikparken tar sig ut – fyra av aporna skjuts till döds. (Foto: Christine Olsson/TT)
ANNONS

2021

Maj: En järv tar sig ut från sitt hägn på Nordens Ark i Sotenäs. Trots sökinsatser är järven fortfarande på rymmen eftersom det behövs särskilt tillstånd för att utföra skyddsjakt på ett tamt djur som är en del av den svenska faunan, skriver Bohuslänningen.

2019

Augusti: En man angrips av en krokodil på Skansenakvariet mitt under en kräftskiva. Mannen får armen amputerad efter attacken, konstaterar SVT.

Skansenakvariet där en man i 75-årsåldern blev biten i armen av en krokodil och tvingas amputera armen. (Foto: Karin Wesslen/TT)

Läs mer:

ANNONS

Nyfödd elefant ihjälklämd på Borås djurpark News55

Delfin kvävd av tång på Kolmården – “stor sorg” News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS