News55

Har du rätt temperatur hemma? Så varmt får det vara

Vilken temperatur har du hemma nu när det är högsommarvärme utomhus? Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina llmänna råd om hur varmt och kallt det får vara inomhus
Vilken temperatur har du hemma nu när det är högsommarvärme utomhus? Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina llmänna råd om hur varmt och kallt det får vara inomhus. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina allmänna råd om temperatur inomhus, tanken är att råden ska användas av tillsynsmyndigheter, och kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnder. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus HSLF-FS 2024:10 har uppdaterats.

Förutom att tillsynsmyndigheter, och kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnder kan använda råden kan även fastighetsägare och de som driver äldreboenden använda dem, det skriver Senioren.

I de allmänna råden finns riktvärden för hägsta och lägsta temperatur inomhus.

Högst 26 grader på sommaren

De inomhustemperarurer som nu gäller är högst 24 grader under höst, vinter och vår och högst 26 grader under sommaren.

Folkhälsomyndigheten anser att det kan vara acceptabelt med en högre temperatur inomhus på dagtid under sommaren, dock inte i bostäder för känsliga grupper, där gäller riktvärdet 26 grader dygnet runt.

Med känsliga grupper menas personer som är känsliga för värme och kyla, exempelvis personer med kroniska sjukdomar eller funktionsnedsättningar, samt barn och äldre.

Den lägsta temperatur det får vara inomhus är 18 grader, och för känsliga grupper gäller 20 grader.

ANNONS

Forskare: Så kan extrem temperatur öka risken för stroke

Allt fler dör i stroke till följd av extrema temperaturer orsakade av klimatförändringar, visar en ny studie. De oroväckande siffrorna väntas öka framöver.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS