News55

KD: Utvecklingen mot det kontantfria samhället har gått för långt

Swedbank
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 juli 2023

Utvecklingen mot minskad kontantanvändning går fort i Sverige. I ett internationellt perspektiv är vi i det närmaste unika sett till hur lite kontanter som cirkulerar i samhället och den låga andelen kontanta betalningar i handeln.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tillgången till kontanttjänster i form av möjligheten till insättning på och uttag från bankkonton, har försämrats de senaste åren, bland annat till följd av att antalet bankkontor med kontantservice har minskat betydligt. Trots denna utveckling är kontanter fortfarande viktiga för en betydande del av Sveriges invånare, såväl äldre som de med särskilda behov.

Kristdemokraterna har verkat inom Riksbankskommittén för att säkerställa en infrastruktur för kontanthantering i hela landet. Vårt engagemang i frågan vann gehör hos övriga partier i kommittén och lagförslagen har nu trätt i kraft. Det innebär att banker och andra kreditinstitut ska säkra tillgången till bankomater och platser för dagskasseinsättning över hela landet. Kristdemokraterna fortsätter att följa utvecklingen för att se att så verkligen sker.

Kristdemokraterna anser att bankerna bär ett särskilt ansvar i att utvecklingen kring kontanter går varsamt till, eftersom det är de som drivit på utvecklingen mot det kontantfria samhället. Det är därför rimligt att de åläggs att säkerställa rimlig tillgång till kontantuttag och dagskassehantering.

Dessutom kan det finnas skäl att, ur ett krisberedskapsperspektiv, ålägga vissa större verksamheter av samhällsviktig karaktär, att ta emot kontanter som betalningsmedel. Ett sådant åläggande bör dock endast gälla butiker och verksamheter med större omsättning och begränsas till vissa kategorier, såsom livsmedel, läkemedel och drivmedel.

Under våren har Betalningsutredningen presenterat sin utredning. Där fastställs att kontanter måste kunna användas för livsnödvändiga varor som att köpa livsmedel, läkemedel och drivmedel. Utredningen framhåller att staten med fördel kan överlämna åt marknadens aktörer att utföra samhällsviktig betalningsverksamhet, men bör ställa tydliga krav så att ansvar för utförandet inte kan väljas bort av enskilda aktörer.

Vi kristdemokrater kommer fortsätta att följa denna viktiga fråga.

Cecilia Engström (KD)

Ledamot, riksdagens skatteutskott

ANNONS
Cecilia Engström (KD)
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS