Allt fler äldre fortsätter att jobba efter att de har gått i pension och är en eftertraktad målgrupp för bemanningsföretag. Det är till stor del Rut- och Rotavdragen som ligger till grund för att branschen växer i stadig takt, skriver tidningen Flamman.
Mest läst i kategorin
Allt fler bemanningsföretag satsar på pensionärer som arbetskraft genom att hyra ut äldre till andra företag, skriver tidningen Flamman. Ett av de företag som satsat på den äldre målgruppen är Hyr en pensionär där Josef Lund är VD.
LÄS MER: Allt fler åldersdiskriminerade äldre startar eget
Vill ta tillvara på äldres kunskap
– Det är två grupper som arbetar hos oss, dels de som vill komma ut och träffa folk och fortsätta med det de är duktiga på. Där är kanske den sociala biten viktigast. Den andra gruppen är de som har det ganska tufft med låg pension och dålig ekonomi, säger Josef Lund till Flamman.
Och det är framför allt Rut- och Rotavdragen som har gjort att företag som Hyr en pensionär har kunnat och fortsätter att växa, skriver Flamman, för de flesta bemanningsföretag som riktar in sig på pensionärer som arbetskraft marknadsför sig genom Rut och Rot.
En anledning till att bemanningsföretagen satsar så mycket på den äldre målgruppen kan vara att det i LO:s bemanningsavtal om att visstidsanställda står att den anställda måste ha en annan huvudsaklig inkomst, det kan till exempel vara studiemedel eller som i det här fallet, ålderspension.
LÄS MER: Pensionärer rycker in i sjukvården
“De står inte med mössa i handen och ber om ett jobb”
Kent Ackholt är ombudsman på LO och ansvarig för det bemanningsavtal som LO-förbunden har tecknat. Enligt honom är just den här frågan inte något som står högt upp på LO:s agenda.
– De är färdigjobbade, det är därför de är pensionärer. Det är inget som upptar min eller LO:s tid. Vi har betydligt viktigare saker på vår agenda, säger han till Flamman.
Men är det så att alla de äldre som fortsätter att jobba nödvändigtvis gör det för att de så gärna vill? Idag lever drygt 231 000 pensionärer i Sverige under fattigdomsgränsen och att jobba extra kan också vara ett sätt att dryga ut sin inkomst.
Kent Ackholt är dock av en annan åsikt.
– Jag tänker mig att många av pensionärerna har ett värde som de själva sätter. De står inte med mössan i hand och ber om ett jobb. Jag har inte haft jättemycket kontakt med dem som jobbat på såna företag, men de som jag har träffat har gjort det för att det är roligt och att de känner att de har lite mer att ge, säger Kent Ackholt till Flamman.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet