News55

Ändrade sig om bygglov - på 5 dagar

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 25 juni 2018

E55 kan nu avslöja nya anmärkningsvärda omständigheter kring Oscar Properties bygglov av Biografen Penthouses.

ANNONS
ANNONS

Stadsbyggnadskontoret gick emot sina egna riktlinjer och beviljade Oscar Properties bygglov för det ifrågasatta bostadsprojektet Biografen Penthouses strax innan midsommar, något E55 var först med att berätta om.

För bara några veckor sen var beskedet från Stadsbyggnadskontoret att det inte skulle bli något bygglov förrän fastighetsbildningen var klar. Det hade Oscar Properties svårt att leva upp till. Dels på grund av oenighet med den befintliga föreningen, dels på grund av att den mark som Oscar Properties initialt skänkte bort till Stockholms stad – mot att staden i sin tur ordande detaljplanen som bostadsutvecklaren behövde för att kunna sälja projektet vidare – inte längre var aktuell som tomtmark på det sätt som det var tänkt.

–Vi ger inte bygglov förrän fastighetsregleringen och fastighetsbildningen är klar, sa handläggaren Mansour Baghchesara till E55 då.

Trots det beslutade han till Oscar Properties fördel häromdagen, efter att i nästan ett års tid haft en annan ståndpunkt. Nu kan E55 avslöja att handläggaren bara några dagar tidigare hade en mejlkonversation med företrädare från Oscar Properties. I mejlen, som E55 tagit del av, upprepar Mansour Baghchesara kravet på fastighetsbildning för att bygglov ska komma ifråga.

Peter Lillbacka, som Oscar Properties anlitat, skriver till handläggaren Mansour Baghchesara den 13 juni i år. Han har en fråga:

”Vad är anledningen till att fastighetsbildningen måste vara klar för bygglovet?”

Ingen mening med ansökan

Stadsbyggnadskontorets handläggare Mansour Baghchesara svarar:

ANNONS

”Anledningen är att startbesked inte kan ges innan fastighetsbildningen är klar. (…) Egentligen finns det ingen mening att lämna in en ansökan när det inte finns någon färdig fastighetsbildning.”

Peter Lillbacka fortsätter:

”Som jag tolkar ditt svar behöver inte fastighetsbildningen vara klar för bygglov? ”

Mansour Baghchesara svarar igen, den här gången längre:

”Fastighetsbildning ska vara klar inför bygglov, speciellt i ert fall där det handlar om en 3D-fastighetsbildning samt att ni och fastigheten under alltså Brf. Biografen är oense. Att få startbesked är en aspekt men att fastighetsägaren medger sitt godkännande är avgörande för att kunna ha nytta av ett bygglov. Jag tror att jag har förklarat det väldigt tidigt att det måste bli klart först. Att fastighetsbildning inte är klar gör att läget blir väldigt osäkert om ens ett bygglov kan användas eftersom ifall man inte får tillstånd från fastighetsägaren kan då inte bygglovet vinna lagakraft.”

Kan inte hantera ansökan

För att undvika fler missförstånd lägger handläggaren till i fel stil på slutet i sitt mejl:

”Så mitt svar är att fastighetsbildningen ska vara klar inför bygglov annars kan vi inte hantera er ansökan.”

ANNONS

Fem arbetsdagar senare beviljar Stadsbyggnadskontoret Oscar Properties bygglov utan att fastighetsbildning har skett.

Bygglovet kan överklagas i drygt två veckor till.

E55 har sökt Mansour Baghchesara.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS