News55

Arbetsmiljön inom äldreomsorgen måste förbättras

En äldre dam med rullator går i en korridor. Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen måste arbetsmiljön inom äldreomsorgen bli bättre för att personalen ska vilja jobba kvar.
Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen måste arbetsmiljön inom äldreomsorgen bli bättre för att personalen ska vilja jobba kvar. (Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 jan. 2025Publicerad: 10 jan. 2025

Socialstyrelsen menar att det finns ett starkt samband mellan arbetsmiljön inom äldreomsorgen och den höga sjukfrånvaron.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När vi lever allt längre kommer andelen äldre i befolkningen öka och fler behöver då äldreomsorg, för att klara det måste arbetsmiljön där förbättras så att sjukskrivningarna minskar.

Det kommer inte räcka med att rekrytera ny personal till äldreomsorgen utan arbetsgivarna måste även anstränga sig för att behålla befintlig personal, det skriver Aftonbladet.

Rapport om personalen i äldreomsorgen

“Arbetsmiljön behöver förbättras för att minska sjuktalen och göra arbetet mer attraktivt”, den slutsatsen dras i en ny rapport från Socialstyrelsen.

För rapporten har myndigheten tittat på statistik från SCB och Försäkringskassan gällande vårdbiträden och undersköterskor i äldreomsorgen, både i offentlig och privat regi.

“Statistiken synliggör områden där det behövs insatser för att klara utmaningen med kompetensförsörjning. Den visar att arbeten i äldreomsorgen sticker ut på både bra och dåliga sätt. Både potential och problem blir tydliga”, står det i rapporten.

ANNONS

Dubbelt så många sjukdagar

I rapporten lyfter Socialstyrelsen fram att undersköterskor inom äldreomsorgen har dubbelt så många sjukdagar som genomsnittet på arbetsmarknaden.

ANNONS

Om äldreomsorgens 21 sjukdagar per år och anställd skulle minska till 10 skulle arbetstid som motsvarar 6 000 årsarbetare vinnas.

Rapporten finner att stor effekt även kan fås av ökad arbetstid, men då måste schemaläggningen göras så att fler orkar jobba mer.

Många medarbetare per chef

Arbetsgivarna inom äldreomsorgen behöver ge medarbetarna bättre stöd med närhet till chefer och fortbildningsmöjligheter.

I dag har chefer inom äldreomsorgen ansvar för 48 medarbetare, vilket är dubbelt så många som en genomsnittlig chef på arbetsmarknaden.

Äldreminister Anna Tenje (M) menar att kommuner och regioner inte har tagit problemen inom äldreomsorgen på allvar och tycker att det är oacceptabelt att den fortfarande präglas av samma problem som för 20 år sedan.

“Kommunerna har ett ansvar att minska antalet medarbetare per chef. Där detta gjorts är arbetsmiljön mycket bättre och sjukskrivningstalen lägre. Det gör också att fler kan jobba fler timmar”, säger hon till Aftonbladet.

Hon tror dock inte på bindande riktlinjer för chefstäthet och säger att det nog är väldigt svårt att sätta en fast siffra eftersom landets kommuner ser väldigt olika ut.

ANNONS

Bristande hygien inom äldreomsorgen

Socialstyrelsen har uppmärksammat att hygienrutiner inom vård och omsorg om äldre inte följs som de ska.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]