News55

Banker tjänar pengar på kollekten

Foto:Scanpix
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 12 aug. 2015Publicerad: 12 aug. 2015

En betydande del av det kyrkobesökare ger i kollekt kan istället hamna hos bankerna. - De vill ju tjäna pengar, säger Ulf Kullenbok, ekonom på Lunds pastorat. Nu svarar banken på kritiken.    

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje år ger svenska kyrkobesökare uppskattningsvis 125 miljoner i kollekt. Och det är kontanter som hamnar i kollekthåven.
– Många äldre vill ju helst lägga mynt och sedlar i håven i stället för att swisha. Och de pengarna vill ju inte banken ha, säger Ulf Kullenbok.

Ulf Kullenbok har jobbat inom svenska kyrkan de senaste 30 åren.
-Förr gällde ett handslag mellan oss och nu senast Sparbanken Öresund, men förra året i den stora banksammanslagningen blev det en ändring på det.
Bo Bengtsson, vd på Sparbanken Skåne, menar att det var nödvändigt.
–Detta är en tjänst som vi säljer, och då måste även kyrkan betala. Vi försöker minska kontanterna i banken och vi har en bra dialog med kyrkorna, även om Lunds pastorat är lite upprörda.

Pastoratet i Lund har betalt en avgift på sju procent sedan 2014. Det på en kollekt på ca 1.250.000 kronor/år. Och det finns andra pastorat som har har betalt till bankerna en längre tid än vad Lund har gjort.

Ulf Kullenbok uppskattar att den sammanlagda kollekten i Sverige inbringar 125 miljoner kronor/år. Avgiften till bankerna varierar mellan fyra och tio procent. Om situationen med avgifter ser likadan ut i övriga landet som i Lund skulle det innebära att de svenska bankerna tjänar ca nio miljoner på kollekter. Pengar som är avsedda att gå till nödställda människor.
– Bankerna vill ju inte ha kontanter egentligen. Det är ju bara problem för dem, säger Ulf Kullenbok. De vill ha kunder med mycket pengar. Runt om i Skåne och i glesbygden stängs bankkontor och serviceboxar.

Lunds pastorat har försökt gå bankerna till mötes och bli mindre beroende av kontanter i kollekten.
-Vi har testat kollektomaten, men den kostade mer än vad vi fick in på kollekten. Sen var det ju inte så trevligt när folk stod i kö i kyrkan med sina plastkort och väntade på att få betala.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]