News55

Då kan elpriset nästan halveras

Artikelbild
Petra Lundgren
Petra Lundgren
Uppdaterad: 15 dec. 2022Publicerad: 15 dec. 2022

De extremt höga elpriserna kan komma att snudd på halveras, enligt en prognos.

ANNONS
ANNONS

I veckan har snittpriset per kilowattimme legat på 3,50 kronor. I nästa vecka väntas det falla ned mot 2 kronor, enligt en elprisrapport från elbolaget Bixia. Det beror på delvis på att kylan släpper.

– Det kyliga vädret håller i sig ytterligare några dygn men framåt söndag börjar djupa lågtrycksområden svepa in från Atlanten och vi får ett kraftigt omslag med betydligt mildare och blötare väder under nästa vecka. Just nu ligger temperaturen omkring 6-7 grader under det normala för årstiden men nästa vecka förväntas temperaturen stiga upp mot 5 grader över det normala, förklarar Johan Sigvardsson,  elprisanalytiker på Bixia i ett pressmeddelande.

Väderomslaget gör också att det kommer att blåsa mer vilket gör att vindkraftsproduktionen stiger. Produktionen kommer även att öka via kärnkraft i och med att Oskarshamn 3 startar igen på söndag.

-Vi kan alltså förvänta oss en rejäl prisnedgång under nästa vecka även om läget är mycket svårbedömt på elprismarknaden just nu, säger Johan Sigvardsson 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS