News55

Dags att börja aktiespara? Blir aldrig för sent

Boräntorna har börjat röra på sig.
Boräntorna har börjat röra på sig, vilket fått många att fundera på aktiesparande. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Boräntorna har börjat röra på sig, vilket fått många att fundera på aktiesparande. Många som haft aktier sedan tidigare har samtidigt hållit fast sitt bestånd i väntan på att sälja när tiderna är bättre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Innan man börjar med aktiehandel är det bäst att fundera över syfte och typ av sparande – om det ska vara långsiktigt sparande eller snabba cash in och ut, enligt AB.

När man investerar kortsiktigt tar man i regel större risker, men förtjänsten kan bli desto högre. Där har så kallade meme-aktier blivit ett fenomen som kommer och går på börsen.

Försäljning av meme aktier sker främst genom blankning. Det innebär att säljaren inte äger aktierna – de är belånade. Försäljaren hoppas på att kunna köpa tillbaka aktierna vid ett senare tillfälle och till ett billigare pris än vad de såldes för. Den eventuella vinsten blir skillnaden mellan försäljningspriset och priset för återköp. Många har förlorat stora summor på meme-aktier medan vissa gjort sig en ordentlig hacka.

Blankning är förknippat med höga risker och därför inget att rekommendera för nybörjare. 

Nedan några råd i hur man kan komma igång med aktier:

Sprid ut sparandet. Det är alltid bäst att satsa diversifierat.
Sprid ut sparandet. Det är alltid bäst att satsa diversifierat. På så sätt blir eventuella förluster mindre kännbara. (Foto: Pexels)

Sätt upp tydliga mål och sätt en budget

Det är bra att sätta upp mål med sparandet eftersom det kommer att påverka  hur stora risker du är villig att ta. Om du sparar långsiktigt kan vissa förluster justeras över tiden, medan en stor förlust påverkar det kortsiktiga sparandet rejält.

ANNONS

Det är bra att börja med en mindre portfölj aktier från olika bolag och aldrig lägga alla investeringar i samma pott. Man kan ha otur och plötsligt förlora stora delar av det investerade beloppet i enda aktie, men delar man upp summan mellan olika aktier och fonder blir förluster inte lika kännbara. Det blir ett stabilare och mer hållbart sparande.

Regelbundenhet har visat sig fungera inom det mesta, så även i sparande. Försök att lägga undan en summa varje månad för aktiesparande utifrån din budget, fasta månadskostnader och prioriteringar som formar just din ekonomi.

ANNONS

Diversifiera för att minska risk                                              

Det är alltid klokt att börja med lågrisksparande. Exempel på fonder med lägre risk är realräntefonder och globala aktiefonder utspridda över flera länder och branscher. Handel med vanliga aktier innebär däremot en högre investeringsrisk, men man kan testa sig fram genom mindre aktieköp.

Sprid ut sitt sparande över olika investeringar och håll koll på hur de olika aktierna och fonderna levererar. Det ger en insikt som är bra för framtida investeringar samtidigt som man lär sig aktiemarknaden.

Sparar du långsiktigt är det inte lika nödvändigt att justera portföljen lika ofta som i vanliga fall (helst varje dag), men håll gärna regelbunden koll.

ANNONS

ANNONS

Läs också:

Nya trenden: Låt aktier betala skulderna

Så investerar du i miljön – smarta fondvslet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS