News55

Därför blir maten hela tiden dyrare

En matkasse och ett kvitto. Matkassen har blivit allt dyrare och det verkar som vi kommer få vänja oss vid att det är så
Matkassen har blivit allt dyrare och det verkar som vi kommer få vänja oss vid att det är så. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 27 aug. 2024

Maten har blivit allt dyrare och flera av de senaste årens prisökningar beror på klimatförändringarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har börjat vänja oss vid dyra matkassar och kanske är det här en ny verklighet som vi måste lära oss att leva med, det skriver Dagens PS.

När den globala uppvärmningen ökar väntas även matpriserna öka och flera av de senaste årens största prisökningar på mat kan kopplas till extremväder och torka, det skriver Dagens Nyheter.

De senaste decennierna har matpriserna i Europa ökat med i genomsnitt drygt 2 procent om året, ett varmare klimat kan lägga till ytterligare 2 procent på den ökningstakten.

Extremväder och torka

Kaffe, kakao, socker ris och matolja har enligt Statistiska centralbyråns konsumentprisindex sedan 2021 blivit 40 procent dyrare i svenska butiker. Det är alla livsmedel som de senaste åren har påverkats av extremväder.

Spanien är världens största producent av olivolja, hösten 2021 skördades där 1,5 miljoner ton olivolja, svår torka de senaste två åren har dock halverat produktionen och drivit upp grossistpriset, varför det nu är dyrt med olivolja för konsumenter.

En ny rapport från den europeiska miljömyndigheten EEA pekar ut Sydeuropa som särskilt sårbart för extrema väderhändelser och torka.

Friderike Kuik, meteorolog och senior ekonom på Europeiska centralbanken, har tillsammans med kollegor gjort en studie om hur klimatförändringarna påverkar matprisinflationen.

ANNONS

Deras resultat visar att högre temperaturer kan ge högre matpriser och att den effekten är starkast i länder som redan är varma.

De har räknat fram hur mycket den globala uppvärmningen framöver kommer bidra till ökade matpriser, beräkningarna gäller nationella priseffekter av höga temperaturer och inte torka eller annat extremväder.

“Resultaten visar att matinflationen kan öka med mellan 0,9 och 3,2 procentenheter i genomsnitt globalt fram till 2035, men det beror bland annat på hur utsläppen utvecklas”, säger Friderike Kuik till DN.

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

De bygger framtidens omsorgsfastigheter

Fastighetsmarknaden har varit skakig de senaste åren, men omsorgsfastigheter sticker ut som ett segment med snabbt ökande efterfrågan. Vad ligger bakom utvecklingen, vilka utmaningar finns, och hur ser framtiden ut? Dan Sehlberg, vd och grundare av Sehlhall Fastigheter, delade nyligen sina insikter i E55 studio. Fastighetstyp med stort samhällsvärde Omsorgsfastigheter omfattar bland annat äldreboenden och […]