News55

Därför bör du skriva en fullmakt

Åsa Lindestam
Åsa Lindestam, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Det finns en fördel med att ha skrivit en fullmakt för oväntade situationer, till exempel om du blir svårt sjuk och inte kan ta hand om din ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om kritiska situationer uppstår föredrar många att en släkting eller en familjemedlem åtar sig rollen som fullmakthavare snarare än att en utomstående god man övertar kontrollen.

Det kan ta tid innan överförmyndarnämnden utser en god man som ska företräda den som inte längre kan företräda sig själv. Om det då inte finns någon upprättad fullmakt, kan nära anhöriga plötsligt stå utan rättsliga möjligheter att hjälpa dig, skriver PROpensionären.

I sådana situationer är det smidigt med en förutbestämd lösning. Det känns vanligtvis tryggt att ha en nära anhörig som kan hjälpa till; någon man känner väl och litar på.

Kontakta Skatteverket

Om man har bestämt dig för att upprätta en framtidsfullmakt ska man främst kontakta Skatteverket och höra vilken av deras blanketter som lämpar sig bäst.

Skatteverket har ingen specifik mall för ändamålet, men man kan fylla i en vanlig mall och förtydliga att det ska vara en framtidsfullmakt. Det måste klart och tydligt framgå för att den ska vara giltig.

ANNONS

Hur det fungerar

Det krävs ingen jurist för att skriva en fullmakt, men det är bra att tillsammans med en juridiskt kunnig person gå över de olika punkterna i fullmakten och vad dessa innebär. Det är viktigt att stämma av att framtidsfullmakten kommer att fungera enligt dina önskemål.

ANNONS

Det kan handla om att överlåta personliga angelägenheter såsom att hjälpa till med kontakter inom vården. Det medicinska ansvaret vilar dock på läkare och inte fullmaktshavaren. Fullmakten innehåller även ekonomiska åtaganden – betalning av räkningar och försäljning av egendom och mycket annat.

Fullmaktsgivaren kan enligt lag, återkalla fullmakten när som helst.

Lagen om framtidsfullmakt

Lagen om framtidsfullmakt klubbades igenom i riksdagen 2017 och den innebär att en fullmakt kan upphöra om det visar sig att jävsituationer uppstår i ett fullmaktsinnehav.

Enligt propositionen innebär det att “om det uppstår en jävssituation, ska fullmaktshavaren inte vara behörig att företräda fullmaktsgivaren. Istället ska överförmyndare, på fullmaktshavarens begäran, utse en god man som ska företräda fullmaktsgivaren i olika angelägenheter.

Tydligt är att jävskretsen omfattar både maka/make och barn. I praktiken får dock släktingar genomföra ägarbyten för till exempel villa och lantställe genom en framtidsfullmakt.

Omtolkning av lagen kan bli problematisk

Efter nära sex år har Lantmäteriet börjat tolka jäv på ett snävare sätt och det är därmed svårare för fullmaktshavaren att sälja fullmaktsgivarens egendomar.

ANNONS

Åsa Lindestam, ordförande för Pensionärernas Riksorganisation, PRO, pekar på problematiken i att en omtolkning av lagen kullkastar etablerade förtroenden mellan makar.

“Det är väldigt många av våra pensionärer som har den här typen av fullmakter för den händelse att någon av dem blir allvarligt sjuk”, berättar hon.

Hon menar att regering och riksdag bör ingripa för att lösa problematiken så fullmakthavare inte hamnar i rättslösa situationer i framtiden.

ANNONS

Läs också:

Fyra vanor som får ordning på din privatekonomi

ANNONS

Så många svenskar får inte ihop sin ekonomi

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS