News55

Därför kan det komma en ny elprischock

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 06 apr. 2023

2022 var inte ett ljust år vad gäller elpriserna. Nu har priserna återigen vänt nedåt, men de är fortfarande högre än normalt. Enligt en expert är det dessutom stor risk för en ny elchock.

ANNONS
ANNONS

Den senaste tiden har vi sett riktigt dramatiska elmarknader i Europa på grund av både minskade gasleveranser, störningar i kärnkraften och minskad vattenkraft. Sverige var ett av länderna som var hårt drabbat, inte minst i december månad förra året. Dock slog aldrig det värsta scenariot in. 

Dagens Industri skriver att istället har elpriserna rasat. Om man jämför med december förra året så har priset faktiskt rasat med hela 66 procent. Några anledningar bakom fallet tror experter kan vara den ovanligt milda vintern och att många har sparat på elen. 

– Sedan de extremt höga topparna i slutet av augusti har spotpriset på kol i Europa tappat 60 procent och spotpriset för gas hela 87 procent. Det har resulterat i ett mycket lägre elpris, säger Arne Bergvik, energistrateg på konsultföretaget Sigholm. 

Det går dock inte påstå något annat än att priserna är fortsatt kraftigt förhöjda. För Nordens del kan elpriset på termin för år 2024 på 71 öre/kWh jämföras med snittpriset 2009–2019 på 34 öre/kWh.

Flera bedömare varnar för att Europas energikris inte är över än på ett tag. Arne Bergvik går igenom varför priserna inte fallit till ännu lägre nivåer och varför det finns risk för nya prischocker.  

– Gaspriset är fortsatt flera gånger högre än det historiska snittet. Att priset inte faller lägre beror på att relationerna med vår förut så viktiga gasleverantör Ryssland som bekant inte har blivit bättre, snarare tvärtom, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS