News55

Debattören: Inför en nollvision för fallolyckor!

Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 27 nov. 2017Publicerad: 27 nov. 2017

Varje år dör 1 500 personer till följd av fallolyckor, men trots det är insatserna för att förebygga fallolyckor alltför få, det skriver Jöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, i Aftonbladet Debatt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drygt 70 000 personer skadas så pass allvarligt att de får läggas in på sjukhus och 1 500 personer dör till följd av fallolyckor i Sverige varje år. I ljuset av detta är fallolyckor är ett växande samhälls- och folkhälsoproblem som kräver en nollvision, det skriver Jöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF och expert i utredningen om nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen, i Aftonbladet Debatt.

      LÄS MER: Pensionärsförbunden kräver nollvision för fallolyckor

Innebär stora kostnader varje år

2047 förväntas gruppen som är 65 år eller äldre närma sig 2,7 miljoner och antalet personer som är 80 år eller äldre kommer att överstiga en miljon. Gruppen äldre och sköra blir alltså allt fler. Detta innebär att samhället får ett ökat ansvar för att ta hand om den målgruppen. Till exempel i form av att förebygga risken för fallolyckor vilket årligen skördar många liv, skriver Jöran Rubensson.

Fallolyckorna innebär inte bara ett stort lidande för de som drabbas, de innebär också stora kostnader för samhället. Drygt 25 miljarder kronor varje år, enligt Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB).

Men även om fallolyckor dominerar olycksbilden i Sverige tycks inte politikerna vilja prioritera säkerhet för äldre lika högt som man till exempel gör inom trafik-och arbetsolyckor. Nu är det dags att riksdagen antar en nollvision för fallolyckor, skriver Jöran Rubensson i Aftonbladet Debatt.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]