News55

Efter regeringens dråpslag: De har inte längre råd med sin medicin

Medicin
Allt fler anser sig inte ha råd att betala sin medicin. (Foto: Fotomontage / Pexels/ TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 27 dec. 2024Publicerad: 27 dec. 2024

Regeringens förslag på en rejäl höjning av högkostnadsskyddet för medicin har stött på patrull. Det finns bland annat risk att personer med svag ekonomi inte anser sig ha råd att hämta ut sin medicin i framtiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rör sig om en prishöjning på 900 kronor. Från dagens 2900 kronor till 3800 kronor nästa år.

En växande oro över att ekonomiskt utsatta personer inte anser sig ha råd med den extra kostnaden och därför avstår från att hämta ut sin medicin är inte obefogad, enligt News 55.

Liberalernas ungdomsförbund (LUF) går ett steg längre genom att förslå finansiering av sjukvården genom obligatoriska sjukvårdsförsäkringar. Det skulle därmed likna USA:s och framför allt Hollands sjukvårdssystem, vilket News 55 skrev om tidigare.

MISSA INTE: Så använder du som är 55+ AI för att boosta din karriär. News 55

Läkare kritiska till att medicin blir dyrare

Roya Hakimnia är allmänspecialist på en vårdcentral i Järvaområddet strax utanför Stockholm. Hon erfar att många av hennes patienter redan i dag har svårt att klara sina kostnader. Hur ska det då bli med kostnadsökningen?

“Det är väldigt vanligt att patienter inte hämtar ut sina mediciner på grund av att de inte har råd. Samtidigt är det så skamfyllt att de inte vill berätta det för mig”, säger hon till Aftonbladet.

Många va dem har svåra sjukdomar och blir därmed inte hjälpta, speciellt inte när de avstår från läkemedel.

ANNONS

MISSA INTE: De vill införa obligatorisk privat sjukförsäkring i Sverige. News 55

Medicin
Redan i dag har många patienter svårigheter att få ekonomin att gå i hop. En del av dem hämtar därfrö inte ut sin medicin.(Foto: Kaboompics.com / Pexels)
ANNONS

Patienter får billigare och sämre medicin

“Konsekvenserna är att människor inte får bukt med exempelvis sin diabetes som bara blir värre och värre. Och att vi som läkare får börja fundera på andra billigare alternativ. Högkostnadsskydd låter bra i teorin, men människor har svårt att lägga ut de pengarna. Nu blir det ännu svårare”, fortsätter Roya Hakimnia.

Många vårdcentraler runtom i Sverige ställs inför samma problematik: Läkare tvingas skriva ut mediciner som är billigare, men inte lika bra.

Roya Hakimnia anser att regeringen varken lyssnar på läkarnas eller de sjukas varningar. Politiker borde utgå från ett mer holistiskt perspektiv i stället för att fokusera på detaljnivå utan helhetstänk.

Läs också:

Framtidens medicin: Silke förvandlas till smarta kapslar. News 55

ANNONS

Kallbad: Chocken som kan blåsa ut ditt minne. News 55

Expertens fasa efter nyår: “Fler tvingas avstå från medicin”. News 55

Deprimerande upptäckt: Biverkningar av SSRI oroar läkare- Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]