News55

Efterlängtat miljardregn över 57:or

miljardregn över 57:or
57:orna kompenseras med 3,2 miljarder. Foto: Janerik Henriksson / TT
Cia Erander
Cia Erander
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Nu blir det äntligen kompensation för en omtalad skatteorättvisa och berörda 57:or får 3,2 miljarder utbetalat med start i juli.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rör sig om runt 110 000 personer födda 1957 som drabbades ekonomiskt när pensionsåldrarna ändrades och det förhöjda grundavdraget uteblev för årskullen. 

Efter en debatt under onsdagen klubbade riksdagen igenom att i genomsnitt 28 800 kronor ska betalas ut till 57:orna. Dessutom skjuts nästa höjning av åldersgränsen för rätt till förhöjt grundavdrag upp till den 1 januari  2027  – allt för att 59:orna ska slippa hamna i samma prekära situation.

57:or kräver att bli tagna på allvar

57:orna har protesterat högljutt  mot skatteorättvisorna – en av kampens förgrundsgestalter är Hugh O’Brian, som har verkat i sociala medier och anordnat manifestationer. Nyligen blev kämpen också utsedd till Årets Senior. 

“Sveriges politiker måste börja ta oss äldre mer på allvar och respektera våra röster och inflytande på val”, säger Hugh O’Brian till Expressen.

ANNONS

Oro har förbytts i hopp

Till Senioren säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, att beskedet är glädjande för många 57: or. Hon påpekar dock att det fortfarande finns problem kvar att lösa, och att regeringen måste lära av sina misstag gällande behandlingen av berörda 57:or. 

“Vi har fått samtal och mail från oroliga 57-or, det har varit svårt att hitta information och klara besked. Även om politiska löften om återbetalning har getts har en viss oro funnits bland 57-orna så länge själva beslutet inte har fattats. Nu kan oron bytas mot en förhoppning om en snar återbetalning”, säger hon till Senioren.

ANNONS

Se fram emot en automatisk utbetalning

Utbetalningarna sker utan att du behöver göra något.

“Man behöver inte ansöka, utan kompensationen betalas ut automatiskt till de som omfattas”, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket, till Senioren.

Läs vidare:

SEB betalar inte ut hans pensionspengar på grund av cancer

Las anpassas till nya riktåldern för pension

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS