News55

Expert: Ny sänkning efter nyår - då betalar du bara 8 procent skatt

skatt
Vill du hellre betala mycket skatt eller bara litegrann? Till höger: Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta. Foto: Canva och Alecta.
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 14 jan. 2025Publicerad: 14 jan. 2025

Du som pensionär kanske funderar på hur du ska göra för att få pengarna att räcka lite längre? Svaret är enklare än du tror, på grund av rejält sänkt skatt från det året du fyller 67. Pensionsexperten Staffan Ström berättar om ämnet i en intervju för E55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera gränsvärden höjdes vid årsskiftet som gör det ännu mer attraktivt att jobba efter pensionsåldern. Både gränsen för statlig skatt, och beloppet för det förhöjda jobbskatteavdraget för seniorer höjs. Om det berättar Staffan Ström, som är pensionsexpert på tjänstepensionsförvaltaren Alecta.

“Politikerna har verkligen gått långt för att uppmuntra Sveriges pensionärer att arbeta längre. Det enda de verkar ha glömt är att berätta det för pensionärerna”, säger Staffan Ström till E55.

Skattereglerna i sig är inte nya, men de nya nivåerna innebär ändå en rejält sänkt skatt för de seniorer som väljer att jobba efter pensionsåldern.

En fet morot

MISSA INTE: Över 60? Så höjer du din pension livet ut med 1 500 – i månaden

Pengarna som avsatts för att locka tillbaka pensionärerna till arbetsmarknaden ligger emellertid ofta orörda. Detta eftersom de flesta inte vet om hur förmånligt det är att jobba efter den normala pensionsåldern.

“Det märks tydligt att politikerna vill uppmuntra oss att arbeta längre om vi vill, orkar och kan. Den låga skatten på arbete är en fet morot de håller upp för att få oss att jobba på ett tag till”.

ANNONS

Skatt på pension och arbete

ANNONS

Skatten på pension har sänkts flera gånger de senaste två årtiondena. Men en ännu större sänkning av skatten har skett på arbetsinkomster. Åtminstone för de som har passerat pensionsåldern.

“Om du fortsätter att jobba i stället för att ta ut pension betalar du lägre skatt på din lön än du gjort tidigare i livet. Det beror på att du från det år du fyller 67 får ett förhöjt jobbskatteavdrag på din lön. Du får dessutom ett förhöjt grundavdrag på både din lön och din pension vilket gör att du betalar mindre i skatt”, säger Staffan Ström.

Sänkt skatt 1 januari

För seniorer som jobbar dyker skatten rejält. I många fall till nivåer som yngre bara kan drömma om.

Upp till en lön på 28 000 kronor per månad behöver du bara skatta 8 procent på lönen, medan staten betalar in motsvarande 17,21 procent av din lön till den allmänna pensionen.

” Din allmänna pension fylls alltså på med mer pengar än du betalar i skatt”, berättar Staffan Ström.

Negativ skatt, faktiskt

För de allra flesta svenskar motsvarar inte en lön på 28 500 kronor en heltidslön. Men nästan alla som har åldern inne, alltså de som fyller 67 år någon gång under 2025, betalar faktiskt några få procentandelar mindre skatt än de får inbetalt på sitt pensionskonto i form av inkomstpensionen.

ANNONS

“Upp till en månadslön på 48 700 kr är skatten lägre än de 17,21 procent som sätts av till allmän pension, och då kan man säga att skatten är negativ. Du får mer avsatt till din pension än vad du betalar i skatt, säger Staffan Ström till E55.

Det är lite olikt Skatteverket att ta in så lite i skatt. Är du säker att ni räknat rätt?

“Ja, det kanske låter ofattbart men så ligger det faktiskt till. Det är bara synd att inte fler vet om det”.

Olika månadslöner

Så här har man räknat för de som jobbar utan att ta ut pension, som fyller 67 år eller redan är äldre än så 2025.

Månadslön    Årslön            Årlig skatt      Skattesats i procent

28 000           336 000         28 200           8,4 %

38 000           456 000         59 800           13,1 %

ANNONS

48 000           576 000         97 900           17,0 %

58 000           696 000         147 800         21,2 %

Sänkt skatt kan ge dig gnistan åter

Den som exempelvis gått i pension, men sedan hittat orken igen, eller ett jobb de verkligen vill ha, kan nu avbryta både tjänstepension och allmän pension för att återgå till jobbet. Med lägre skattetryck än någonsin.

“Det är aldrig för sent att bättra på sin pension. Genom att skjuta upp uttaget av pensionen och/eller jobba ett tag till kan man få upp pensionen med flera tusenlappar i månaden”.

För pensionärer blir det därför missvisande att tala om lön innan skatt, tycker Staffan Ström

“I Sverige pratar vi nästan alltid om inkomster före skatt. Men det är ju inkomsten efter skatt som landar i plånboken, och när skatten dyker från det år vi fyller 67 märks det tydligt”, avslutar han.

Ytterligare en anledning: Statlig skatt

ANNONS

I Sverige höjdes nyligen gränsen för statlig inkomstskatt. Det innebär att även du som både tar ut lön och pension samtidigt, och är över 66 år alternativt fyller 66 år i år, får en möjlighet att kombinera de två inkomsterna och ändå slippa skatten.

Från och med årsskiftet är nämligen gränsen för statlig skatt förhöjd för alla som är 66 år eller äldre. Istället för att betala höginkomstskatt på inkomster över 697 300 per år, som det var 2024 års nivå, så kan du nu tjäna 733 200 kronor per år.

100 000 kronor

Det är över 100 000 kronor högre gräns än för svenskar som inte ännu har åldern inne.

Om du ännu inte uppnått pensionsåldern så betalar du till staten redan vid inkomster på 625 800 kronor per år.

Läs mer om ekonomi:

Över 60? Så höjer du din pension livet ut med 1 500 – i månaden

Unga bedrog äldre på miljonbelopp: Hör hur hånar offren i telefon

ANNONS

Hurra! Nu får du lägre skatter på pension och lön – när du fyller 67

Unga bedrog äldre på miljonbelopp: Hör hur hånar offren i telefon

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS