News55

Få sparar till pensionen privat

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 15 juni 2018

Bara tre av tio svenskar har ett privat pensionssparande, visar en undersökning från Danske Bank.

ANNONS
ANNONS

Även om man vill gå i pension när man fyllt 65 år tror många inte det är realistiskt utan räknar med att behöva jobba i alla fall till 68. Trots det är det inte särskilt vanligt att ha ett privat pensionssparande, utan de flesta verkar förlita sig på den allmänna pensionen och sin tjänstepension.

– Majoriteten av svenska folket har tagit till sig budskapet om en höjd pensionsålder, men vill helst inte själva behöva jobba längre än till 65 års ålder. Bara tre av tio har ett privat pensionssparande vilket är alltför få. Nyckeln till större möjlighet att bestämma över sin egen pensionsålder och kvaliteten på livet som pensionär är att ha ett bra eget sparande, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank i Sverige.

Kommer ut för sent

Undersökningen som Danske Bank låtit genomföra visar att sex av tio ser över sitt pensionssparande någon gång per år.  Och det är bra men det gäller också att börja spara till pensionen tidigt. Idag kommer många svenskar ut lite väl sent i arbetslivet. Många som valt en akademisk bana börjar jobba först när de är runt 30 år.

– Tiden är väldigt viktig för hur stor avkastningen på ett sparande blir. De första kronorna som man sparar har många fler år på sig att växa än de som sätts undan sent i livet eftersom ränta på ränta-effekten hinner bli mycket större, säger Maria Landeborn.

Sänkt levnadsstandard

Danske Banks pensionsbolag Danica Pension har gjort uträkningar som visar att en 40-åring som står utan ett privat pensionssparande och som har en bruttoinkomst på 30 000 kronor före skatt, bara får omkring 53 procent av sin lön i livsvarig pensionsutbetalning om denne går i pension vid 65 år. Det betyder 15 800 kronor före skatt.

– Även om man har tjänstepension via sin arbetsgivare är risken överhängande att man behöver sänka sin levnadsstandard avsevärt som pensionär om man inte har ett privat sparande. Jag brukar säga att man ska se ett privat sparande som en räkning man betalar till sig själv, säger Maria Landeborn.

ANNONS

Maria Landeborns bästa pensionstips:

  1. Börja med ett eget sparande så tidigt som möjligt – då hinner pengarna växa länge
  2. Ett litet sparande är bättre än inget
  3. Välj arbetsgivare som betalar tjänstepension
  4. Börja jobba tidigare
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS