Inflationsförväntningarna har fallit ned till Riksbankens mål, visar en rapport från Kantar Prospera. Det bådar gott för alla finansiellt pressade hushåll och företag som hoppas på sänkta räntor.
Mest läst i kategorin
På ett års sikt väntas en så kallad KPIF-inflation på 2,0 procent, enligt den senaste mätningen. I mars låg förväntningarna i motsvarande rapport på 2,4 procent.
På två års sikt väntas en KPIF-inflation på 2,0 procent, mot tidigare 2,1 procent.
Det kan jämföras med Riksbankens inflationsmål som ligger på 2,0 procent.
På fem års sikt ligger inflationsförväntningarna också på 2,0 procent, ned från 2,1 procent.
Viktig faktor
Mätningarna av Kantar Prospera görs på uppdrag av Riksbanken. Den kvartalsmätning som nu presenteras inkluderar penningmarknadens aktörer men även arbetsmarknadens parter.
Vad marknaden och parterna räknar med för inflation i framtiden är – vid sidan av de faktiska inflationsutfallen som redovisas av Statistiska centralbyrån (SCB) – en viktig faktor för Riksbankens räntebeslut.
Nästa inflationsrapport, där inflationen i maj redovisas av SCB, kommer redan på fredag.
Nästa räntebesked – efter den första sänkningen av styrräntan på åtta år i början av maj – kommer den 27 juni. Riksbanken har inför detta flaggat för att det kan bli två räntesänkningar till på 0,25 procentenheter styck i år, men först under andra halvåret.
Styrräntan väntas sänkas
Snittprognosen för styrräntan bland deltagarna i enkäten ligger på 3,6 procent på tre månaders sikt, 2,8 procent på ett års sikt och 2,4 procent på två års sikt. Där väntas den sedan ligga kvar även på fem års sikt.
Jämfört med motsvarande mätning i mars är det en något snabbare bana nedåt för styrräntan.
KPIF-inflationen visar den vanliga KPI-inflationen, men rensat för effekter av boräntor och är det mått som Riksbanken använder i formuleringen av sitt inflationsmål.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.